Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Viva Verdi - un album semnat Riccardo Chailly

Publicat: joi, 28 Februarie 2013 , ora 9.59

Câștigător al Premiului Echo «Cel mai bun dirijor» 2012, unul dintre cei mai respectați maeștri ai baghetei, Riccardo Chailly a marcat bicentenarul Verdi cu un album ce cuprinde uverturi, preludii și momente de balet din operele verdiene. Motivul pentru care Riccardo Chailly s-a apropiat de creația verdiană și a oferit publicului în 2012 acest album intitulat Viva Verdi, nu este legat doar de anul Verdi, ci există o serie întreagă de date care îl leagă pe dirijor de creația compozitorului italian.


Orchestra Filarmonica a Teatrului Scala din Milano

Cu siguranță interpretarea paginilor verdiene capătă un plus de autenticitate în momentul în care sunt interpretate de orchestra teatrului liric cu care însuși Verdi a colaborat multă vreme. Era firesc deci ca Chailly să se îndrepte spre acest ansamblu. Este cu atât mai firesc să se afle la pupitrul acestei orchestre pentru realizarea albumului Verdi, deoarece propria sa carieră este legată de Milano, orașul unde s-a născut, și de Scala, teatrul unde a devenit la 20 de ani asistentul lui Claudio Abbado și unde apoi a debutat în 1978. Să mai adaugăm că anul Verdi înseamnă pentru Riccardo Chailly aniversarea sa de 60 de ani?


Cel de-al patrulea album

Aminteam despre colaborarea lui Riccardo Chailly cu orchestra Teatrului Scala, care datează de multă vreme. În privința înregistrărilor împreună cu acest ansamblu, Viva Verdi este cel de-al patrulea album, toate la casa de discuri Decca. Printre celelalte discuri se află opera Rigoletto, în care în rolul Ducelui se află Luciano Pavarotti.


O carieră legată de creația lirică

Drumul lui Chailly a fost în permanență legat de operă. Debutul său a avut loc la Scala, apoi a dirijat de-a lungul timpului, în cele mai importante case de operă: Metropolitan din New York, Opera de Stat din Viena, Covent Garden din Londra și Opera din Zurich. Între 1986 și 1993, Chailly a fost directorul Teatrului comunal din Bologna, iar din 2005 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Gewandhaus și al Operei din Leipzig. Era firesc deci ca anul Verdi să îl marcheze printr-un album.

Viva Verdi este unul dintre albumele pe care vi le propunem în seria Discul anului la Radio România Muzical. Dacă sunteți iubitori ai creației verdiene, cu siguranță aceasta vă va cuceri.

Simona Dumitriu