Arhivă : Recomandări Înapoi

Trei interpreți români la Calendarul Muzical - 10 decembrie

Publicat: vineri, 9 Decembrie 2016 , ora 6.54

Soprana Daniela Vlădescu împlinește la început de decembrie o frumoasă vârstă rotundă ce ne-a prilejuit includerea într-un asemenea context, punctând momente ale unei cariere care s-a construit și în repertoriul de operă, dar și în cel de operetă. Dezinvoltura cântului și a jocului ei scenic a fost remarcată ani de-a rândul pe podiumul operetei bucureștene iar în ultima perioadă activitatea sa a fost legată de stagiunile teatrului muzical din Constanța. Cu secvențe interpretative din creația lui Gherase Dendrino și Johann Strauss - incursiuni în lumea operetei românești și a celei internaționale - îi spunem "La mulți ani" sopranei Daniela Vlădescu!

Cu aproape două luni în urmă Calendarul îi dedica una dintre rubricile sale tenorului Ion Dacian, marcând 105 ani de la nașterea acestui veritabil senior al operetei românești, ale cărui realizări interpretative au înnobilat timp de decenii spectacolele de gen bucureștene. Revenim asupra acestui portret, la 35 de ani de la stingerea sa din viață, cu arii semnate de Emmerich Kalman și Franz Lehar.

În ultimele stagiuni, Filarmonica bucureșteană se mândrește cu revenirea pe podiumul său a unui nume de mare prestigiu internațional, ale cărui proiecte au adus noi provocări ansamblului și satisfacții publicului.

Imagini pentru christian badea

Dirijorul Christian Badea - născut în 10 decembrie - afirma într-un interviu că "dirijorul e doar un chiriaș. Compozitorul este proprietarul. Încerci să descifrezi o partitură și toate mesajele care sunt acolo. Și, de abia după vreo 20 de ani, îți dai seama cât de puțin ai știut atunci la început, cât ai învățat, și cât de mult te-ai apropiat de esență"... Artistul care a studiat vioara la București și a plecat din țară în 1974 (pentru a reveni abia după 32 de ani), care s-a perfecționat la Mozarteum în Salzburg cu Herbert von Karajan și apoi a primit o bursă la prestigioasa Juilliard School din New York, unde l-a avut ca mentor pe celebrul Leonard Bernstein, și-a consolidat cariera cu mult succes în lumea operei (numele său figurând pe cele mai faimoase afișe de gen din întreaga lume) dar și în repertoriul simfonic. Selecția celor două "exemple" care ilustrează această aniversare în Calendarul din 10 decembrie , de la 15,05 punctează aceste aspecte ale biografiei sale artistice.

Anca Ioana Andriescu