ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Prokofiev, Gergiev și Matsuev: maraton Prokofiev în Finlanda - 'Concerte de 5 stele", 17 octombrie

Publicat: sâmbătă, 15 Octombrie 2016 , ora 16.22


             Una dintre cele mai influente și vibrante baghete ale zilelor noastre, VALERY GERGIEV, directorul muzical al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, are propriul festival în Finlanda: Festivalul "Gergiev" din Mikkeli, ajuns vara aceasta la cea de-a 25-a ediție, un festival pe care îl conduce ca director artistic din anul 1993. Fondat de muzicologul Seppo Heikinheimo, cu o primă ediție dedicată exclusiv muzicii camerale în 1992, începând cu 1993, Festivalul din Mikkeli este preluat de Gergiev care, la conducerea faimoasei Orchestre a Teatrului Mariinsky, au transformat orașul Mikkeli în scena unui festival simfonic de amploare.

             Desfășurată între 27 iunie și 1 iulie, ediția 2016 a Festivalulu din Mikkeli a stat sub semnul muziciiu lui Sergei Prokofiev, marele compozitor rus de secol XX de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 125 de ani - un maraton Prokofiev cu cinci concerte, sub bagheta lui Valery Gergiev, dedicate în cea mai mare parte autorului rus, cinci seri care i-au avut între soliștii aplaudati la Sala "Marti Talvela" din Mikkeli pe doi tineri pianiști ruși: Denis Matsuev, unul dintre virtuozii de primă mărime ai școlii ruse de astăzi și noul star rus, Alexander Malofeev. Laureat cu Medalia de Aur la Concursul "Ceaikovski" de la Moscova în urmă cu doi ani, Alexander Malofeevn a câștigat anul acesta și marele premiu la Prima ediția a Concursului Internațional de Pian de la Moscova, dedicat tinerilor pianiști de până în 16 ani, competiție care l-a avut ca director artistic pe Denis Matsuev.Image result for valery gergiev mikkeli 2016 matsuev

             La rândul său medaliat cu aur la Concursul Ceaikovski de la Moscova, în 1998, Denis Matsuev este un nume deja binecunoscut între virtuozii de înaltă anduranță ai claviaturii, un pianist recunoscut în repertoriul concertant rus, care a oferit o bulversantă versiune a Concertului nr. 2 de Serghei Prokofiev, vara aceasta, în 28 iunie, pe scena din Mikkeli, ca solist al Orchestrei  Teatrului din Sankt Petersburg dirijate de Valery Gergiev. Este o partitură inițiual distrusă într-un incendiu, în timpul Revoluției Ruse din 1917, și reconstituită complet de Prokofiev în 1923, care a și prezentat-o în premieră la Paris în primăvara anului 1924. Eu vă invit să-l ascultăm pe Denis Matsuev, solist al acestui concert, în acest program care a cuprins exclusiv lucrări semnate de Prokofiev: Uvertura rusă op. 72 în deschidere și Simfonia a III-a op. 44 în do minor  în final - este o înregistrare live, din edița 2016 a Festivalului "Gergiev" din Mikkeli, cu care vă invit să deschidem seria întâlnirilor noastre din fiecare după amiază, de luni până vineri, la Radio România Muzical: "Concerte de 5 stele", Luni, 17 octombrie, ora 15,30.

Ana Voinescu