ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Antonio Vivaldi - Compozitorul săptămânii 11-15 aprilie la Arpeggio

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2016 , ora 12.44

Autorul celebrului ciclu de concerte "Anotimpurile", "Preotul roșu" de la Veneția este probabil cel mai ascultat compozitor din zona muzicii clasice. Antonio Vivaldi a venit pe lume pe 4 martie 1678 și a scris până la stingerea sa din viață (la vârsta de 63 de ani) peste 50 de opere, nenumărate concerte, sonate, oratorii și sinfonii, publicate în 12 colecții. Unul dintre cele mai importante repere din biografia sa apare în anul 1703, când devine profesor de vioară la Ospedale della Pietà, unul dintre cele patru orfelinate venețiene, unde va rămâne (cu mici pauze de călătorie în străinătate) până în 1740 și pentru care va scrie multe concerte instrumentale, destinate a fi cântate de fetele instituționalizate acolo. În ciuda succesului său imens, ultimii ani de viață au fost grei din punct de vedere financiar pentru Vivaldi, care a fost nevoit să vândă multe dintre manuscrisele sale pentru a se putea întreține. Artistul s-a stins din viață din cauza unei infecții interne și a fost înmormântat la Viena, în cimitirul săracilor. La ceremonia sa de înmormântare a cântat în cor și Joseph Haydn, atunci în vârstă de nouă ani.

Ca mulți alți compozitori ai epocii sale, după trecerea în eternitate, în 1741, Vivaldi a căzut în uitare, muzica lui fiind considerată desuetă. Abia odată cu redescoperirea creației bachiene, după mai bine de un secol, lumea a redevenit  conștientă și de geniul artistic al lui Antonio Vivaldi. Muzicologul Alberto Gentili este cel care a contribuit, la începutul secolului 20, la aducerea la lumină a multor opusuri vivaldiene considerate până atunci pierdute.

Însuși Johann Sebastian Bach a fost unul dintre admiratorii muzicii lui Vivaldi. De altfel, compozitorul german a avut multe de învățat în exercițiile sale de transcriere a unor opusuri ale artistului italian.

În fiecare zi de luni și până vineri, în săptămâna 11-15 aprilie 2015, sunteți invitați, de la ora 12.00, să aflați mai multe despre viața și creația lui Antonio Vivaldi, în rubrica intitulată «Compozitorul săptămânii» la Arpeggio.

Monica Isăcescu