Arhivă : Recomandări Înapoi

Festivalul de Jazz de la Montreux , ediția 49 - Jazz a la carte, 29 noiembrie

Publicat: marți, 24 Noiembrie 2015 , ora 18.22

Este faimos în lumea largă, este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente care de-a lungul timpului s-a dezvoltat într-o manieră surprinzătoare. Dincolo de festivalul în sine, cu suita sa de concerte în care sunt invitați cei mai mari artiști din domeniu, există Concursul dedicat pianiștilor, vocilor și chitariștilor, există Fundația Festivalului care se ocupă de artiștii aflați la începutul carierei, de asemenea Academia de Jazz de la Montreux. În plus, în urma colaborării și prieteniei dintre Claude Nobs, fondatorul și directorul festivalului (stins din viață în 2013) și Quincy Jones, a apărut un nou concept - Montreux Jazz Café. Este locul în care artiștii se pot întâlni cu publicul lor într-o ambianță mai intimă, în concerte, jam sessions și alte evenimente adiacente, și nu vorbim doar despre Montreux. S-au deschis astfel de cafenele și la Geneva, Zurich, Londra și Lyon. Nu uităm "Montreux Sounds", cele mai impresionante arhive sonore din sfera jazzului, ce cuprind concertele susținute încă din 1967 (anul apariției festivalului) până în prezent. În 2013 această spectaculoasă arhivă a fost atașată programului "Mémoire du Monde" sub patronaj UNESCO.

Una dintre caracteristicile acestui mare eveniment muzical este faptul că privește și spre alte direcții. Jazz-ul rămâne "sursa istorică", însă organizatorii au lărgit cu mult perspectiva. Sunt ca atare propuse și alte stiluri muzicale, după cum se manifestă un interes și în direcția experimentelor de orice natură. Astfel încât mai ales pe scena Auditorium Stravinski, dar și la Montreux Jazz Club sau Montreux Jazz Lab putem regăsi nume din sfera fusion, a muzicii pop, hip-hop, sau a rock-ului. Au fost admirați în ultima ediție Lionel Richie, Toto, Anna Calvi, Santana, John Legend, Dianne Reeves, Ruthie Foster, James Blake, Fritz Kalkbrenner, Sam Smith, Fred Wesley, George Ezra, Nils Frahm, Avishai Cohen, Al Jarreau sau în edițiile din trecut, Ray Charles, Aretha Franklin, Nina Simone, Miles Davis, David Bowie, Prince, Stevie Wonder, în concerte memorabile.


Și istoria continuă. Festivalul se pregătește deja pentru cea de-a 50-a ediție, în iulie 2016, cu siguranță onorându-și statutul cu invitați pe măsură.

 Jazz a la carte, duminică, 29 noiembrie, de la ora 12.30. 

Marina Nedelcu