Arhivă : Recomandări Înapoi

Violonistul Serghei Dogadin la 'Poveștile de succes ale muzicii' - 14 iunie

Publicat: vineri, 5 Iunie 2015 , ora 10.50

 Duminică, 14 iunie - ultima zi de dinaintea noii propuneri de programe estivale, la Radio România Muzical, dar și ultima pentru actuala serie a "Poveștilor de succes…" care, iată, încheie a șasea "stagiune"; bun prilejul unui gând de recunoștință pentru tot ceea ce ne-au împărtășit, în spațiul săptămânal al acestei jumătăți de oră, invitații noștri, deja de numărul zecilor, marea majoritate - străini.

Este reconfortant ca, privind înapoi, să constați că experiența întâlnirilor cu acești artiști s-a dovedit, cu rare excepții, pe măsura așteptărilor, a imenselor lor înrezestrări; iar nota generală pe care aș decanta-o poate fi enunțată astfel: amabilitate, deferență, lipsă de afectare, empatizare, interes; sunt oameni care dăruiesc, prin definiție, iar postura de interlocutori e, și ea, o fațetă a întregului.


 Violonistul rus Sergey Dogadin, cu care ne întâlnim de această dată, este, cred, cel mai tânăr dintre toți cei care au acceptat invitația noastră, până în prezent: are acum 27 de ani și respiră o tinerețe care, firesc, nu mai poate fi localizată, cumva, geografic. Spun asta gândindu-mă la ceilalți muzicieni provenind din spațiul rus, sovietic, și care își poartă trecutul mai mult sau mai puțin ca pe o povară, de la Yuri Temirkanov la Vadim Gluzman. Însă, dincolo de asta, Dogadin rămâne un reprezentant pur-sânge al violonisticii ruse - ca fost elev al remarcabililor pedagogi Zakhar Bron și Boris Kuschnir.


Serghei Dogadin a câștigat nouă competiții de calibru, însă ceea ce l-a propulsat cu adevărat în atenția internațională a fost Concursul "Ceaikovski" de la Moscova, din 2011. Cântă acum pe o vioară Guadagnini făurită în 1758, este protejat de toți marii dirijori ruși ai momentului (Valery Gergiev, Vladimir Ashkenazy, Vladimir Spivakov) și pare a avea un viitor muzical sub cele mai fericite auspicii. Despre istoria sa de până în prezent, despre ce înseamnă să fii o stea a violonistii mondiale în 2015, la nici 30 de ani, totul argumentat cu înregistrările lui, chiar dacă nu prea numeroase - duminică, 14 iunie, de la ora 10.30.

Ștefan Costache