Arhivă : Recomandări Înapoi

Nunta la români; muzică, ceremonial și spectacol - Muzici tradiționale, 15 februarie 2015

Publicat: luni, 9 Februarie 2015 , ora 11.16

În ediția din 15 februarie, la "Muzici tradiționale", suntem invitați la... nuntă. Nu vom rămâne într-un singur loc, ci vom face o călătorie imaginară în spațiul tradițional românesc, din Bucovina în Țara Oltului, din Muscel în Vrancea și din Ținutul Pădurenilor în Banatul de munte.

Astăzi este, în tradiția creștină a Bisericii Ortodoxe, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a Lăsatului sec de carne. De acum, va începe Postul Mare; un timp al reflecției, al introspecției și (de ce nu?) al rugăciunii și al faptelor bune, al pregătirii sufletești pentru Învierea Domnului. Acum este, potrivit rânduielilor bisericești, ultima zi în care se mai pot face nunți.

Nunțile românești tradiționale îmbinau mai multe elemente și momente definitorii, deopotrivă ceremoniale și spectaculare, menite să asigure trecerea deplină peste acest prag, de la etapa de flăcău sau fată la cea de oameni deplini, bărbat și femeie, constituiți într-o familie. În ediția din 15 februarie vom asculta eșantioane sonore reprezentative, înregistrări istorice și mai recente, prin care vom ilustra câteva dintre etapele importante din desfășurarea ritualului și ceremonialului nupțial.

Vom asista la despărțirea fetei de casa și familia ei, atunci când duioșia, tristețea și nostalgia despărțirii erau sublimate în cântecul miresei, intonat de femeile din preajmă într-o manieră solemnă, ceremonială, în timpul când mireasa era "gătită" sau împodobită prin punerea cununii. Vom fi alături de mirele care se desparte de viața fără griji a flăcăului și se pregătește pentru cea zbuciumată a viitorului cap de familie, ascultând cântece de "la bărbieritul ginerelui", interpretate în special de lăutari, atunci când mirele era bărbierit și pregătit, în mod simbolic, pentru a pleca după mireasă. Și, nu în cele din urmă, vom participa la dansurile "de pe drum, când merg la cununie" și la dansurile propriu-zise ale nunții, cu funcție ceremonială și rituală, însoțite de strigături ce răsunau, cândva, pe ulițele satului românesc.

Așadar, vă poftim, pe dumneavoastră, / boieri mari, cinstiți nuntași / la un scaun de hodină / și la multă voie bună, / la ceas de căsătorie, / într-o zi de bucurie, / cu oameni de omenie, / cu tinerii și bătrânii, / cu mesele așternute, / cu paharele umplute, / cu muzicanții în frunte...

Vă invit, să redescoperim, împreună, universul fascinant al culturii orale românești, duminică, 15 februarie 2015, de la ora 19.00, doar la emisiunea "Muzici tradiționale".


dr. Constantin Secară,
etnomuzicolog