Arhivă : Recomandări Înapoi

Mirabela Dina este Interpreta Zilei la Radio România Muzical - 30 ianuarie 2015

Publicat: luni, 26 Ianuarie 2015 , ora 16.18

S-a născut la Craiova, orașul în care a și debutat la doar 10 ani atunci când a evoluat ca solista Concertului în Re major de Joseph Haydn, în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat din Craiova. Este vorba despre Mirabela Dina - Interpreta Zilei la Radio România Muzical.

A început studiul pianului la doar 4 ani, profesori fiindu-i, pe rând, Mariana Ilie, Mihai Ungureanu și Ana Pitiș. Din 1995, pentru Mirabela Dina au urmat cursurile de pian principal la Academia de Muzică din Köln cu prof. Karin Merle. La aceeași academie și-a continuat studiile de masterat. A obtinut numeroase premii naționale și internationale, cel mai important fiind locul I obținut la Concursul "Martha Argerich", în 1999, la Buenos Aires.

De numele acestei mare pianiste avea să se lege în continuare cariera Mirabelei Dina. Este invitată la festivalurile "Martha Argerich" de la Beppu (Japonia), la Buenos Aires și la Lugano unde, în 2003, a cântat împreună cu Martha Argerich în concertul final Suita "Spărgătorul de Nuci" pentru două piane de Piotr Ilici Ceaikowsky (un opus apărut și pe CD-ul lansat sub titlul "Martha Argerich and Friends").

Mirabela Dina susține cursuri de măiestrie în Buenos Aires, La Plata (Argentina), București și Craiova, iar în C.V.-ul ei se înscriu și invitații în juriile concursului "Jugend musiziert" (Muzicieni tineri) din Germania. Începând din 2007 Mirabela Dina este profesor la Academia de Muzică din Köln, aceeași pe care a urmat-o în adolescență.

Vineri, 30 ianuarie 2015, când Mirabela Dina împlinește 39 ani, îi spunem "La mulți ani" și o desemnăm Interpreta Zilei. În interpretarea ei - opusuri de Franz Liszt, George Enescu și Dmitri Șostakovici - totul în cadrul emisiunii Arpeggio, realizată începând cu ora 10:00 de Irina Cristina Vasilescu.

Lucian Haralambie