Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Dinu Lipatti este Interpretul zilei la Arpeggio, 6 octombrie 2014

Publicat: vineri, 3 Octombrie 2014 , ora 12.13

Dinu Lipatti și-a manifestat pentru prima dată personalitatea artistică în România. A studiat apoi în Franța. După aceea, stabilit în Elveția, a colindat cu concertele aproape întreaga Europă. Pe unde a trecut, a lăsat urme adânci.

S-a născut într-o familie de mari iubitori ai muzicii, naș fiindu-i însuși George Enescu. Muzica l-a însoțit pe tot parcursul scurtei sale vieți pentru ca, la sfârșitul ei, cu o partitură de Beethoven în mână, ultimele sale cuvinte să fie: "Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu".

Sclipirea geniului său a apărut ca o cometă, viața i s-a desfășurat în pas alergător, pentru că o-a fost scris ca la numai 33 ani să părăsească această lume.


Modestie și har - calități de înger

Exigent cu el însuși și de o modestie rară, "Dinu Lipatti dă impresia că se jenează cu propriul său geniu." - scria pianista Clara Haskil despre cel de care a legat-o o minunată prietenie, alături de care a cântat în numeroase turnee și cu care avea o corespondență extraordinară. În 1933, când a obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional de pian de la Viena, judecata juriului fiind aspru contestată de Alfred Cortot care susținea cu tărie superioritatea lui Dinu Lipatti, tânărul pianist declara despre contracandidatul său: "… am reușit să iau premiul II. Premiul I l-a luat un polonez cu mare experiență, cu multă siguranță și calm.".

În 1936 își începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa continuând să crească cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-al doilea război mondial revine la București unde dă recitaluri de pian ca solist sau acompaniindu-l pe George Enescu.


Artist de o spiritualitate divină

În 1943 hotărăște să se stabilească în Elveția împreună cu soția sa și devine profesor la Conservatorul din Geneva. În timp ce se pregătea pentru un turneu în America, descoperă că suferă de leucemie. La 16 septembrie 1950, deși slăbit fizic, are loc ultimul lui concert public la Besanson, în Franța. În partea doua a recitalului intenționa să execute cele 14 Valsuri în Do diez minor de Chopin. Puterile însă îl părăsesc, după o lungă pauză în care publicul nu s-a clintit din sală, Dinu Lipatti reapare pe scenă, se așază la pian și interpretează coralul "Jesus bleibet meine Freude" din cantata "Herz und Mund und Tat und Leben" de Johann Sebastian Bach. Cu această rugăciune s-a încheiat una din cele mai bogate și scurte cariere cunoscute în arta interpretativă modernă. La începutul lui decembrie în același an, 1950, Dinu Lipatti părăsea această lume.


Lucrări inedite

Compozițiile sale, printre care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas în cea mai mare parte inedite.

Înregistrările pe discuri, cu toate imperfecțiunile tehnice de atunci, au rămas documente vii asupra artei pianistice a lui Dinu Lipatti, interpretări pline de căldură umană și înaltă desăvârșire stilistică, de finețe și noblețe spirituală, de poezie și grație.

Luni, 6 octombrie 2014, rubrica Interpretul zilei din cadrul emisiunii Arpeggio îi este dedicată pianistului Dinu Lipatti. Vom asculta Marele vals briant nr.1 op.18 în Mi bemol major de Frederic Chopin și Valsuri op.39 pentru pian la patru mâini de Johannes Brahms (în compania Nadiei Boulanger).
Gina Macsențian