Arhivă : Recomandări Înapoi

BBC-Proms la Radio România Muzical: Orchestra 'Gewandhaus' din Leipzig - 12 septembrie 2014

Publicat: marți, 2 Septembrie 2014 , ora 17.23

Continuăm seria transmisiunilor directe din cadrul BBC-Proms.

De această dată vă invităm la tradiționalul concert din festivalul britanic dedicat Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven - creație devenită celebră publicului larg grație Odei bucuriei (scrisă pe versurile unui poem semnat de Friedrich Schiller). Simfonia a IX-a este ultima simfonie complet definitivată de Titanul de la Bonn și primul exemplu notabil în care un mare muzician a folosit vocile umane într-o lucrare de acest tip.

Corul și Orchestra "Gewandhaus" din Leipzig vor fi din nou conduse de Alan Gilbert. Dirijorul american este din 2009 directorul muzical al Filarmonicii din New York (este primul muzician născut newyorkez care deține această funcție). Instituția a cunoscut o importantă dezvoltare sub conducerea lui Alan Gilbert: rezidențe anuale pentru dirijori, opere în concert și interpretarea lucrărilor contemporane sunt doar câteva proiecte noi.

Cei patru soliști ai Simfoniei a IX-a vor fi soprana Christina Landshamer, mezzo-soprana Gerhild Romberger, tenorul Steven Davislim și basul Dmitri Belosselskiy. Concertul este transmis în direct de Radio România Muzical sub genericul Scena europeană - vineri 12 septembrie, începând cu ora 21:30. Comentează Laura Mânzat.

De reascultat aici timp de 30 de zile.

Lucian Haralambie