Arhivă : Recomandări Înapoi

BBC-Proms la Radio România Muzical - 11 septembrie 2014

Publicat: marți, 2 Septembrie 2014 , ora 17.20

"Lumea nu va mai auzi niciodată o astfel de muzică" - spunea Gustav Mahler despre cea de-a treia simfonie a sa.

Este lucrarea care a încheiat ediția din 2013 a Festivalului Internațional "George Enescu". Dirijorul Cristian Mandeal, atunci la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, afirma într-un interviu acordat Cristinei Sârbu despre opus: "Simfonia a III-a de Mahler este un colos din toate punctele de vedere, atât al dimensiunii în timp, al anvergurii aparatului sonor - la orchestră se adaugă și un cor de femei, unul de copii și o mezzo-soprană solistă -, cât și al puterii extraordinare de comunicare muzicală a celor mai prețioase valori ale spiritualității umane. Este o chintesență a destinului bazat pe ideea luptei, a tragismului dar și a gingășiei sentimentelor, a dragostei față de natură, a sentimentului religios ca parte definitorie a umanului, a tuturor întrebărilor de natură existențială, conchizând în final printr-un <<Da>> absolut."

Simfonia a III-a de Gustav Mahler poate fi ascultată în direct la Radio România Muzical de această dată în cadrul Festivalului BBC Proms. Ne întoarcem la "Royal Albert Hall", pentru a asculta un ansamblu cu peste 250 de ani de experiență. Corul și Orchestra "Gewandhaus" din Leipzig vor evolua pe scena festivalului britanic conduse de Alan Gilbert, iar solistă va fi mezzo-soprana Gerhild Romberger.

Concertul va fi transmis în direct sub genericul Scena Europeană - joi 11 septembrie, începând cu ora 21:00. Comentează Ruxandra Arzoiu.

De reascultat aici timp de 30 de zile.

Lucian Haralambie