Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. BBC Proms la Radio România Muzical - 21 și 24 iulie 2014

Publicat: luni, 14 Iulie 2014 , ora 14.37

BBC Proms ediția 2014 - în direct la Radio România Muzical. În această săptămână prin intermediul emisiunii Scena europeană vă propunem diverse concerte înscrise în agenda binecunoscutului festival britanic. Astfel, luni 21 iulie și joi 24 iulie de la ora 21.30, vă invităm să fiți "prezenți"- la Royal Albert Hall din Londra.

Prima zi a săptămânii - primul concert: Orchestra Tonhalle din Zürich evoluează cu David Zinman la pupitru. Pentru muzicianul născut în 9 iulie 1936 la New York este ultima apariție în postura de dirijor principal al Orchestrei Tonhalle, după o colaborare de aproape 20 de ani (a fost numit în funcție în 1995). Din bogata sa activitate la conducerea ansamblului vă reamintim de seria de concerte "tonhalleLATE" și de înregistrările cu lucrări semnate de Ludwig van Beethoven.

Tot de numele lui David Zinman se leagă și debutul Orchestrei Tonhalle la BBC-Proms; se întâmpla în ediția din 2003. Anul acesta vor prezenta un program ce cuprinde Poemul simfonic "Till Eulenspiegel" de Richard Strauss (ales pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui compozitor) și Concertul op.53 în la minor pentru vioară și orchestra de Antonin Dvoűák. Solistă va fi binecunoscuta Julia Fischer. Seara se va încheia cu Simfonia a VI-a op.68 în Fa major "Pastorala" de Ludwig van Beethoven.

Așadar, un concert din agenda BBC Proms 2014 pe care aveți ocazia și dvs. să-l urmăriți în direct la Radio România Muzical, comentat de Dan Ghineraru.

Programului de joi, 24 iulie, de la ora 21:30, este alcătuit din lucrări semnate Johannes Brahms și Leoč Janáèek. În prima parte a serii protagonist este pianistul Barry Douglas, care va interpreta, împreună cu Orchestra Simfonică din Londra dirijată de Valeri Gergiev, Concertul nr.1 op.15 în re minor pentru pian și orchestră de Johannes Brahms.

Barry Douglas a câștigat medalia de bronz la concursul "Van Cliburn" din 1985 și, un an mai târziu, a obținut cea mai înaltă distincție la Concursul Internațional "Ceaikovski", fiind al doilea pianist din afara Rusiei care reușește acest lucru, după Van Cliburn.

În partea a doua a serii de 24 iulie, veți audia "Misa Glagolitică" - lucrare definitivată în 1926 de Leoč Janáèek. Invitați: soprana Mlada Khudoley, mezzo-soprana Yulia Matochkina, tenorul Mikhail Vekua și basul Yuri Vorobiev - soliștii Corului și Orchestrei Simfonice din Londra. Dirijor Valeri Gergiev.

Un alt concert din agenda BBC Proms 2014 pe care aveți ocazia și dvs. să-l urmăriți în direct la Radio România Muzical, comentat de Monica Cengher.

Înregistrările concertelor din festivalul BBC Proms pot fi ascultate după difuzarea on-air încă 7 zile de la data emisiei pe site-ul romaniamuzical.ro.

Lucian Haralambie