Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Îi urăm 'La mulți ani!' Irinei Mureșanu - 26 mai 2014

Publicat: joi, 22 Mai 2014 , ora 10.37

"Nu e doar un interpret virtuoz, ci un adevărat artist" - astfel o descrie The Boston Globe pe Irina Mureșanu, o muziciană cu o carieră strălucitoare care a purtat-o pe importante scene europene, asiatice și americane.

Încă de la debut Irina Mureșanu a impresionat lumea muzicală - dovadă stau premiile obținute la Concursul Internațional de la Montreal și Competiția Regina Elisabeta. Orchestra Simfonică din Miami, Williamsburg Symphonia, Filarmonica din Boston și Ansamblul de Coarde New England sunt doar câteva dintre Orchestrele a căror solistă a fost, de fiecare dată semnând interpretări apreciate de public dar și de critici.

Numele Irinei Mureșanu este legat și de muzica de cameră și de interpretări ale unor lucrări rar prezente în sălile de concert. Sonatele pentru vioară și pian de William Bolcom - o colaborare cu Michael Lewin - sau cele semnate de Guillaume Lekeu și Alberic Magnard - înregistrări la care Irina Mureșanu a lucrat cu o altă interpretă din țara noastră, Dana Ciocarlie, sunt un exemplu.

Nici latura pedagogică nu este ocolită, în prezent violonista predând vioară și muzică de cameră la Conservatorul din Boston, după ce în trecut a făcut parte din corpul profesoral al Departamentului de Muzică din cadrul Universității Harvard și Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Luni, 26 mai 2014, îi spunem "La mulți ani!" și o sărbătorim așa cum știm cel mai bine - Irina Mureșanu este Interpretul Zilei la Radio România Muzical. Sunteți invitați să ascultați opusuri de Ysaÿe și Mozart în cadrul emisiunii Arpeggio prezentate de Ana Voinescu.

Lucian Haralambie