Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Kent Nagano este dirijorul concertului transmis în direct de Radio România Muzical - 16 mai 2014

Publicat: vineri, 9 Mai 2014 , ora 12.20

Wolfgang Amadeus Mozart - 1756-1791

Anton Bruckner - 1824-1896

Arnold Schönberg - 1874-1951

Trei compozitori austrieci, fiecare reprezentând câte un secol de muzică și totodată semnatarii lucrărilor din concertul în direct propus de Radio România Muzical vineri, 16 mai.

În postură solistică o veți putea urmări pe Christine Schäfer - soprană cunoscută pentru repertoriul vast ce cuprinde lucrări de la Bach până la opera modernă. De această dată va interpreta 3 arii de Wolfgang Amadeus Mozart.

Programul va fi dirijat de Kent Nagano - actualmente dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Montreal. Opera Bavareză de Stat este o altă instituție legată de numele muzicianului american.

"Nu am găsit niciodată un motiv pentru care ar trebui să renunț la operă sau la lucrările simfonice. Din punct de vedere istoric, cele două sunt conectate. E o relație: frate-soră, părinte-copil... nu este natural ca ele să fie separate. Cred că din acest motiv am fost activ pe ambele planuri.

Cum vedeți viitorul muzicii clasice?

Atunci când organizam audiții, ne dăm seama că instrumentiștii din tânăra generație sunt foarte talentați. Îmi amintesc că aceasta a fost și reacția celor din orchestră pe vremea când am venit eu. Sunt tineri foarte bine pregătiți, avansați din punct de vedere tehnic, experimentați și cu o perspectivă mai largă decât în cazul nostru. Mă bucur atunci când văd că noul val vine cu altceva și nu conservă neapărat ceea ce este deja, nu transformă totul într-un muzeu. Tinerii vin cu idei noi și cu o energie aparte. De asta avem nevoie pentru a ne asigura că muzica clasică va rămâne ce a fost și până acum."

Două opusuri semnate de Arnold Schönberg și Anton Bruckner în versiunea Orchestrei Filarmonice Radio France completează programul concertului susținut la sala "Pleyel". Îl puteți asculta în transmisiune directă la Radio România Muzical sub genericul Scena Europeană vineri, 16 mai, începând cu ora 21,00. Comentează Monica Cengher.

Lucian Haralambie