Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Vladimir Jurowski dirijează concertul Orchestrei Filarmonicii din Londra

Publicat: luni, 24 Februarie 2014 , ora 16.28

"De ce rămâne muzica clasică importantă și relevantă în zilele noastre?

De ce este arta clasică încă importantă și relevantă pentru noi astăzi? De ce citim încă Shakespeare? De ce îl citim încă pe Tolstoi? De ce merge să vedem picturile lui Michelangelo sau frescele lui Da Vinci? Nu știu. Știu doar că este important pentru noi. Este esențial. Este o emoție aparte, o bogăție intelectuală, spirituală în aceste lucrări. Nu avem nevoie de arta clasică pentru a supraviețui pe această planetă. Nu este ca hrana sau aerul. Dar trebuie să fie un fel de al șaselea sau al șaptelea simț al nostru care tânjește după această hrană spirituală.

Ce apreciați la un concert în sine? Care este dinamica dintre orchestră și public pe durata unui eveniment?

Chiar de acest schimb dintre orchestră și public mă bucur cel mai mult. Dar și de faptul că poate că noi suntem primii interpreți de muzică clasică pe care îi urmăresc acești oameni. Suntem deschizători de drumuri. Sunt diferențe când vorbim de un concert live. Când ești în sală spre deosebire de momentele când ascuți un concert înregistrat, contribui de fapt la calitatea interpretării. Câteodată chiar fără să-ți dai seama, dar o faci. Este un triunghi între muzică, interpret și ascultător. Pe lângă faptul că este o experiență estetică este și una socială. Când nu asculți muzica singur, sentimentele trăite devin mult mai puternice, indiferent care sunt acestea. Cunoaștem cazurile când operele de artă au creat revoluții sociale. Nu îmi doresc acest lucru pentru acest concert, dar cred că orice facem conștient schimbă structura noastră. Schimbându-ne, fiecare dintre noi, schimbăm lumea. Nu pot decât să urez bun venit celor care vin la concertele noastre și sunt foarte bucuros că cel din seara aceasta se va bucura de o sală plină. Sper ca, împreună cu orchestra să putem planta curiozitatea în mințile, inimile și urechile celor care ne vor asculta. Chiar dacă nu vor deveni admiratori ai muzicii clasice vor lua ceva cu ei care să inspire propria lor explorare a acestei lumi infinite.

Tatăl dvs este dirijor. Atunci când îl urmăreați doreați să schimbați ceva din ceea ce făcea în fața orchestrei?

Lucrul acesta a venit mult mai târziu... la vârsta la care eram atât de îngâmfat încât să cred că mă pot descurca singur. Când eram copil îl urmăream pe de-a-ntregul. Îl respectam și în același timp eram nedumerit de cum făcea totul. Credeam că memorează mișcările în fața unei oglinzi, că tot ce face are o anumită însemnătate pentru cei din orchestră și că dacă greșea ceva ei cântau alte note. Asta am crezut prima dată despre dirijori. Când am început să studiez serios muzica, s-a dezoltat și auzul. Eram foarte critic iar tata se folosea de acest lucru. A fost în beneficiul amândurora pentru că am devenit asistentul lui. Aveam dreptul să-i spun toate criticile mele. A venit însă un moment în care a trebuit să mă separ de personalitatea lui muzicală și să-mi găsesc propria cale. A rămas relația tată-fiu dar este și o relație de colegialitate, lucru destul de neobișnuit.

Copiii dvs. sunt interesați de muzică?

Fiul meu este. Mai degrabă cred că e interesat de baghetă. În fiecare dimineață trebuie să o caut. Este un copil interesat de muzică. Dumnezeu știe ce va fi. Mereu afirm că dacă un copil manifestă interes pentru muzică, acest lucru este un semn bun pentru dezvoltarea lui emoțională. Pot la fel de bine să devină fizicieni sau oameni de știință foarte buni. Nu este musai să fie un muzician profesionist."

Vladimir Jurowski - dirijorul va conduce săptămâna aceasta un ansamblu cu o tradiție de peste 80 de ani la care se adaugă doi soliști, fiecare cu o carieră excepțională: Julia Fischer și Daniel Müller Schott, alături de Orchestra Filarmonicii din Londra în Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms. Programul, transmis în direct de Radio România Muzical, este completat de Simfonia a II-a a lui Anton Bruckner. Live de la "Royal Festival Hall" - concertul dirijat de Vladimir Jurowski, miercuri, 26 februarie, de la ora 21.30, sub genericul Scena europeană. Comentează Monica Cengher.

Lucian Haralambie