Arhivă : Recomandări Înapoi

Cel mai nou disc al violonistei Julia Fischer - Music box, 3 februarie

Publicat: joi, 30 Ianuarie 2014 , ora 16.13

Vă prezint un disc care a fost lansat pe piață în 3 februarie 2014 și care poate fi ascultat la Radio România Muzical chiar în aceeași zi. Este vorba despre un album semnat de violonista Julia Fischer și pianista Milana Cherniavska, un album Pablo de Sarasate, inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2014. Albumul conține, printre altele, 8 dintre dansurile spaniole semnate de Pablo de Sarasate și celebrele "Melodii lăutărești".

De ce tocmai Pablo de Sarasate?

În 10 martie se vor implini 170 ani de la nașterea binecunoscutului violonist și compozitor. Un motiv suficient, dar totuși nu singurul de adus în discuție: muzica acestui creator strălucește prin virtuozitatea solicitată interpretului, dar și prin melodica cu accente spaniole, atât de apreciate de public, în general.

Julia Fischer - o violonistă cu….poezie

În cadrul emisiunii Music box de la Radio România Muzical, am mai ascultat din discurile violonistei germane Julia Fischer, care în 2014 va împlini 31 ani. Pentru că la această vârstă care poate părea foarte fragedă pentru un artist la nivel internațional, Julia Fischer are deja alte 5 titluri apărute la casa Decca, printre ele, integrala capriciilor de Paganini sau concertele de Bach. În 2007, Julia Fischer era numită artista anului de către prestigioasa revistă Grammophon, iar în 2009 era instrumentista anului la gala premiilor MIDEM - o confirmare a unei staturi excepționale. Pentru că Julia Fischer este un artist ieșit din comun: o spun chiar înregistrările ei care se disting atât prin virtuozitatea tehnică, dar mai ales, prin sensibilitate și inteligență.

Milana Cherniavska, un nume puțin cunoscut

Dacă despre Julia Fischer am mai auzit vorbindu-se la Radio România Muzical, numele Milanei Cerniavska este aproape necunoscut. Pianista este originară din Ucraina, dar s-a stabilit în Germania. A absolvit Conservatorul Ceaikovski din Moscova în 1990 și are mai multe premii la importante concursuri internaționale, printre care medalia de aur la competiția Horowitz obținută în 1994. Pe lângă o intensă carieră solistică desfășurată mai ales în Germania, Milana Cherniavska este partenera de scenă preferată a unor importante nume de astăzi: Lisa Batiashvili, Alfred Brendel, Daniel Muller Schott, Jan Vogler.

Și o părere personală

Cred că un album ca acesta era necesar pentru a ni-l readuce în memorie pe Pablo de Sarasate, violonistul virtuoz care a și lăsat în urmă un repertoriu cu lucrări ce-i poartă amprenta inconfundabilă.

Nu pot să-mi imaginez cum își cânta Pablo de Sarasate propriile-i piese. Însă nu cred că mult diferit de ceea ce ați ascultat și dvs. în această seară: perfecțiune tehnică și trăire autentică. Recomand acest disc în aceste zile de iarnă, când ne e dor de un concediu pe meleagurile însorite ale Spaniei.

Albumul va fi disponibil și în România, în magazinele de specialitate.

Albumul Sarasate al violonistei Julia Fischer poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 3 februarie, de la ora 19 și în reluare duminică, 9 februarie, de la ora 13.20.

Cristina Comandașu