Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Sâmbăta Imperiului Roșu - maraton de lecturi despre Rusia și dramele istoriei, la Radio România Cultural

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2022 , ora 10.58

Radio România Cultural oferă ascultătorilor, sâmbătă, 9 aprilie, un maraton de 9 ore de lecturi care își propun o înțelegere a istoriei de la Stalin și până în zilele actualului conflict din Ucraina. Maratonul intitulat Sâmbăta Imperiului Roșu, realizat în parteneriat cu Editura Corint, începe cu momentul instaurării comunismului și va continua cu momente de referință din trecutul Rusiei - bătălia de la Stalingrad, ascensiunea lui Vladimir Putin și opoziția lui Aleksei Navalnîi, până la Crimeea și noul Imperiu Rus.

"Istoria, așa cum nu se face la școală, a devenit o necesitate pentru înțelegerea vremurilor atât de tulburi pe care le trăim, cu atât mai mult cu cât tot ceea ce se întâmplă astăzi pare să aibă un corespondent în deceniile anterioare. Recomand acest maraton în special tinerilor al căror viitor poate depinde de abcesul istoric la care asistăm cu toții", a declarat Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural.

Realizatorii Radio România Cultural vor citi, sâmbătă, 9 aprilie, fragmente dintr-o serie de cărți apărute în colecția Corint Istorie.

Sâmbăta Imperiului Roșu va începe la ora 9:00 și se va încheia, la ora 17:00. Întregul program al maratonului realizat de Radio România Cultural, în parteneriat cu Editura Corint, este următorul:

09:00: Conversații cu Stalin - Milovan Djilas. Lectura: Raluca Rădulescu;

10:00: Beria. Mâna dreaptă a lui Stalin - Amy Knight. Lectura: Cristi Marica;

11:00: Stalin și poporul rus. Premisele instaurării comunismului - George Onișoru. Lectura: George Gilea;

12:00: În infernul de la Stalingrad - Reinhold Busch. Lectura: Dana Pitrop;

13:00: Agent dublu în războiul rece - Autobiografia lui Oleg Gordievski. Lectura: Adina Dragomir;

14:00: Putin. Noul țar - Steven Lee Myers. Lectura: Dan Vasiliu;

15:00: Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului - Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble. Lectura: Dan Vasiliu;

17:00: Crimeea și Noul Imperiu Rus - Agnia Grigas. Lectura: Elena Vlădăreanu.