ACUM:
20.00
Jazzy hour cu Berti Barbera
Berti Barbera vă aduce albumul săptămânii.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

În Piața Victoriei din Timișoara s-a deschis astăzi Târgul Gaudeamus Radio România

Publicat: miercuri, 22 Mai 2019 , ora 9.01

Ediția cu numărul 11 a Târgului Gaudeamus Radio România din Timișoara s-a deschis astăzi în Piața Victoriei. Evenimentul cu numărul 113 în seria pe care Radio România a inaugurat-o în urmă cu peste un sfert de secol, vă așteaptă să sărbătoriți Anul Cărții în România, la cel mai dinamic și mai îndrăgit târg de carte din țară. Evenimentul este organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio România Timișoara și se desfășoară în perioada 22 - 26 mai.

Programul de vizitare: miercuri - vineri între orele 11:00 și 21:00, sâmbătă, între orele 10:00 și 21:00 și duminică între orele 10:00 - 18:00; accesul publicului este liber, pe întreg parcursul evenimentului. Deschiderea oficială a ediției a avut loc la ora 12:15.

Președintele de onoare al ediției este prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Reperele Gaudeamus Timișoara 2019:

- peste 50 de expozanți, reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România - edituri, agenții de difuzare de carte, muzică și jocuri educaționale, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezența tuturor editurilor de top din România și a celor mai importanți distribuitori naționali de carte străină garantează o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile, cât și din cel al diversității domeniilor abordate;

- o suprafață de peste 540 mp de standuri, record la Timișoara;

- program de evenimente variat și atractiv, sub semnul Anului Cărții în România:

● 22 mai, începând cu ora 14:00, Concursul Lectura la doi pași, adresat liceenilor și organizat de Radio România Timișoara, reprezentând etapa zonală a Concursului Național de Lectură Mircea Nedelciu. Premii de la IndECO Grup și InfoTouch Systems;

● Joi, 23 mai, ora 12:00: Lectura în dezbatere!, fragmente din seria Timișoara povestește..., volum colectiv de scrieri creative și lectură de texte, în avanpremieră, cu elevi de la Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara;

Vineri, 24 mai, ora 14:00: Volutarte pentru Carte! - De la muzica poeziei, la poezia muzicii! Participă elevi de excelență de la Liceul de Artă Ion Vidu din Timișoara, clasa de chitară îndrumată de prof. Dr. Adrian Mardan. Din program, lucrări de: Gaspar Sanz, Niccolò Paganini, Francisco Tárrega, Benvenuto Terzi, Heitor Villa-Lobos. Poeme, în lectura autorului, din volumele: Buzunarul de vară (Editura Brumar, 2017) și 40 de zile (Editura Partoș, 2018), de Adrian Mardan;

Sâmbătă, 25 mai, ora 12:00: Invitați de nota 10 - Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează, cu prilejul Târgurilor Gaudeamus, performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Invitații de nota 10 ai Târgului Gaudeamus Radio România - Timișoara 2019, sunt: Sergiu Ionuț Novac (Colegiul Național Coriolan Brediceanu din Lugoj), Vlad Ștefan Oros (Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara) și Silvia Alda (Colegiul Național C. D. Loga din Timișoara. Oferă premii Clubul Lions Timișoara Bastion.

Proiecte Radio România derulate la Gaudeamus Timișoara

Tombola Gaudeamus, derulată pe baza buletinelor de vot al publicului, cu premii extrem de atractive: două tablete oferite de IndECO Grup, echipamente și accesorii multimedia oferite de InfoTouch Systems, vouchere pentru produse Emex și vouchere pentru cadouri personalizate CEWE.

Cărțile se întorc acasă, campanie prin care se constituie, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, un fond de carte care, la final, este oferit unei biblioteci publice, subfinanțate la capitolul achiziții. Volumele donate cu acest prilej vor avea ca destinație bibliotecile școlilor gimnaziale din localitățile Lenauheim, Grabaț și Bulgaruș.

Premiile Târgului Gaudeamus Radio România, ediția Timișoara 2019 vor fi decernate duminică, 26 mai, începând cu ora 15:00, astfel:

Trofeele Gaudeamus (acordate editurilor - locurile 1, 2 și 3) și Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului ● Trofeele Presei - decernate jurnaliștilor pe secțiunile publicații, radio, TV și online, tot prin Votul Publicului ● Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare a târgului.

Târgul Gaudeamus Timișoara este una dintre cele mai vechi și de impact componente ale Programului Lectura, proiect de anvergură națională inițiat și derulat de Radio România cu scopul declarat de a susține cultura scrisă din țara noastră prin evenimente de tip expozițional, dedicate în principal cărții și ofertei educaționale. În intervalul 1994 - mai 2019 au fost organizate 113 evenimente sub brandul Gaudeamus Radio România, cu peste 3.046.000 de vizitatori și peste 13.500 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: Târgul Internațional Gaudeamus Radio România (26 de ediții) și Caravana Gaudeamus Radio România (Cluj-Napoca - 20 de ediții, Craiova - 18 ediții, Timișoara - 11 ediții, Litoral - 10 ediții, Oradea - 6 ediții, Brașov - o ediție). Gaudeamus Radio România 2019 mai cuprinde: Litoral (1 - 5 august), Brașov (4 - 8 septembrie), Iași (2 - 6 octombrie) și Târgul Internațional Gaudeamus (20 - 24 noiembrie).