ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Lansare audiobook - Nunta în Someș de Constantin Brăiloiu

Publicat: vineri, 20 Februarie 2015 , ora 13.24

Pe 8 noiembrie 1940, compozitorul, muzicologul și etnograful Constantin Brăiloiu rostea la Radio, cu darul povestitorului, bazându-se însă pe fapte reale și pe cercetările proaspăt efectuate pe teren, conferința Nunta în Someș, ilustrată muzical cu documente sonore conservate până astăzi.

În vara anului 2014, Editura Casa Radio l-a invitat pe Victor Rebengiuc să citească la microfon, în Studioul T1 al Radiodifuziunii, în atenta regie a lui Vasile Manta, conferința lui Constantin Brăiloiu, al cărei manuscris se află în Arhiva Scrisă a Radioului. Acest nou document, pus pe suport digital, face obiectul audiobook-ului Nunta în Someș, apărut în Colecția Lada de zestre. Lui i se adaugă zece înregistrări autentice realizate în Someș în 1940: pețitul miresei, strigături, Cântecul miresei, jocuri, doină cu noduri, Horea miresei.

Pe 24 februarie, în seara de Dragobete, Editura Casa Radio vă invită începând cu ora 19:00, la Café Cărturești Verona (str. Arthur Verona nr. 13-15) la o audiție specială de pe acest audiobook și la o dezbatere care va sta sub semnul dragostei și al obiceiurilor de nuntă. Alături de Vintilă Mihăilescu, autorul prefeței Slobod îi a veseli prezentă în booklet, se vor afla etnomuzicologul Speranța Rădulescu, antropologul Bogdan Iancu și Florin Iordan (etnomuzicolog, membru fondator al formației de muzică veche românească Trei Parale). Invitat special: Victor Rebengiuc, care va rosti cu o extraordinară forță povestea celui mai important ritual de trecere, nunta.

Cum ascultăm astăzi un asemenea document sonor datând din 1940? Către ce elemente ne îndreptăm atenția? E, pentru spectatorul contemporan, doar o poveste curioasă, amuzantă, frumoasă? Altfel spus, mai regăsim indicii de atunci în nunțile și obiceiurile de astăzi? Care mai este semnificația nunții în mentalul colectiv contemporan?

"Mulți sunt cei care au scris despre obiceiurile de nuntă și alte ritualuri la români, dar probabil că niciunul nu a avut «verbul» lui Brăiloiu și nici arta lui de a presăra cele mai minuțioase detalii etnografice în cea mai fermecătoare povestire. Din acest punct de vedere, Nunta în Someș este o bijuterie a genului", scrie antropologul Vintilă Mihăilescu.

Dezbaterea de la Café Cărturești Verona va fi moderată de Maria Balabaș (jurnalistă Radio România Cultural și muzician). Întreaga seară Constantin Brăiloiu - Nunta în Someș va deveni un documentar audio, realizat de către Maria Balabaș pentru Radio România Cultural.

Partener media: Radio România Cultural. Mai multe detalii pe www.edituracasaradio.ro.