Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România, prezent la încheierea misiunii românești în Afganistan

Publicat: marți, 1 Iulie 2014 , ora 12.53

După 12 ani de prezență constantă alături de Armata Română în teatrul de operații din Afganistan, Radio România participă în aceste zile la ceremonialul de coborâre a drapelului românesc în Kandahar, moment ce marchează retragerea trupelor noastre, împreună cu cele ale partenerilor de coaliție.

Radio România este singura instituție de presă care a însoțit luni de zile, prin corespondenții săi, trupele din Afganistan.

La prima descindere în Kandahar a militarilor români din Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab, care aveau să se remarce în teatrele de operații sub numele de Scorpionii Roșii, trupele românești au fost însoțite de Radu Dobrițoiu, corespondentul de război român cu cele mai multe stagii în zone de conflict, iar Radio România a fost, pentru multă vreme, puntea de legătură dintre soldații dislocați în Afganistan și cei dragi de acasă.

De data aceasta, cei care vor asista la finalul misiunii românești în Afganistan sunt corespondenții Mario Balint și Ilie Pintea, care au fost la Kandahar și cu un an în urmă. După documentarul multimedia realizat atunci (fotografiile și filmările din teatrul de operații sunt disponibile pe site-ul Radio România Actualități), cei doi jurnaliști intenționează să realizeze un nou documentar la fața locului în aceeași manieră multimedia ce caracterizează proiectele speciale marca Radio România. Ei vor filma ceremonialul militar, dar și ultimele misiuni românești în zona Kandahar și vor aduce ascultătorilor poveștile militarilor care au trecut prin momentele specifice războiului la aproape 5.000 de kilometri de casă.

Pentru că finalul operațiunii militarilor români înseamnă final de misiune și pentru corespondenții noștri de război, Radio România va marca cei 12 ani de parteneriat cu Armata Română printr-o serie de evenimente speciale, inclusiv o expoziție cu fotografii realizate de trimișii noștri speciali în Afganistan.

Echipa specială de corespondenți Radio România formată din Mario Balint și Ilie Pintea pleacă astăzi spre Kandahar, într-o misiune unică ce va marca încheierea operațiunilor trupelor românești în Afganistan. Le urăm succes și îi așteptăm cu bine acasă! Sunt singurii corespondenți români care vor trăi alături de trupele noastre finalul misiunii din Afganistan.