Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Cafeneaua de știință - Semnături românești în spațiul cosmic

Publicat: vineri, 4 Octombrie 2013 , ora 11.59

Cea de a șasea ediție din anul 2013 a Cafenelei de știință va avea loc luni, 7 octombrie, între orele 19:00 și 21:00, la Librăria Humanitas - Cișmigiu și va fi transmisă în direct de Radio România Cultural.

Intitulată Semnături românești în spațiul cosmic această ediție va trece în revistă momentele importante din istoria cosmonauticii românești, de la primul român (până acum, singurul) care a ajuns în spațiul cosmic, Dumitru-Dorin Prunariu (14 mai 1981), până la programele și proiectele pe care le realizează astăzi România, ca țară membră a Agenției Spațiale Europene.

De altfel, începutul lunii octombrie are o semnificație specială în ceea ce privește evenimentele memorabile ale prezenței umane în spațiul cosmic. Astfel, la 4 octombrie 1957, fosta URSS lansa primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1, marcând astfel începutul cursei spațiale. Zece ani mai târziu, la 10 octombrie 1967, se semna Tratatul privind explorarea pașnică a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești. Iar în 1999, Adunarea Generalǎ a ONU decidea ca săptămâna 4 - 10 octombrie să fie sărbătorită în fiecare an, în întreaga lume, drept Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, tocmai pentru a marca cele două momente semnificative în explorarea spațiului.

În cadrul acestei ediții a Cafenelei de știință nu va fi uitat, firește, nici primul (și singurul) experiment total românesc pe Stația Spațială Internațională - experimentul românesc de microbiologie din iunie 2011, nici de primul nanosatelit construit în România, lansat în februarie 2012 de o rachetă a Agenției Spațiale Europene, nici de prima misiune a României ca țară membră a ESA sau de Euclid, o altă misiune a aceleiași Agenții Spațiale Europene din care face parte și România, nici de multe altele, despre care se va vorbi, în direct, de la Librăria Humanitas - Cișmigiu pe Radio România Cultural, dar și pe internet, la www.culturalazi.ro, www.radioromaniacultural.ro, între 19:00 și 21:00,.

Sunt invitați: dr. fiz. Lucia Popa, dr. ing Dumitru-Dorin Prunariu, dr. fiz. Vlad Văleanu, dr. fiz. Mugurel Bălan, dr. fiz. Vlad Popa și prof. univ.dr. Sterian Dănăilă. Realizator și moderator va fi Corina Negrea

Partener: Librăria Humanitas de la Cișmigiu.