ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Joaquín Rodrigo interpretat la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 27 Mai 2015 , ora 10.40
Concertul Orchestrei de Cameră Radio care se va desfășura miercuri, 3 iunie 2015, 19.00, la Sala Radio vă propune o lucrare deosebită, pe care rar veți avea ocazia să o ascultați în România: Fantasía para un gentilhombre (Fantezia pentru un gentilom), concert pentru chitară și orchestră creat de marele compozitor spaniol JOAQUÍN RODRIGO.

Partitura este cea mai populară creație a sa - după celebrul Concierto de Aranjuez - și a fost compusă la cererea chitaristului Andrés Segovia, de altfel cel la care se referă titlul lucrării. Chitaristul este cel care a interpretat partitura solistică la premiera absolută a compoziției lui Rodrigo, în 1958, la San Francisco, alături de San Francisco Symphony, dirijată atunci de Enrique Jordá. În concertul de la Sala Radio veți aprecia versiunea pentru flaut și orchestră - semnată de cunoscutul flautist James Galway - cu MARIAN IOAN OLARU (solist), membru al Orchestrei de Cameră Radio.

Evenimentul se derulează cu sprijinul INSTITUTULUI CERVANTES BUCUREȘTI și sub bagheta lui CONSTANTIN ADRIAN GRIGORE, dirijor al Filarmonicii Oltenia - Craiova și dirijor permanent al Cameratei Regale.

În repertoriul serii veți asculta de asemenea și Codex Brassoviensis (D. KRONER / D. DEDIU) și Serenada în do major op. 48, ce poartă semnătura lui CEAIKOVSKI, partitură a cărei popularitate a fost sporită de alegerea sa ca fond muzical în baletul Serenada, creat de celebrul coregraf George Balanchine, în 1934. Valsul cuprins în cea de-a doua parte a Serenadei lui Ceaikovski a devenit o piesă cunoscută, interpretată adesea separat de întreaga lucrare.

Pe lângă studiile de licență și de masterat la Universitatea Națională de Muzică București, Constantin Adrian Grigore mai are în portofoliul său și două stagii la Academia de Muzică "Karol Lipinski" Wroclaw, Polonia. De asemenea, a participat activ la cursurile de dirijat orchestră Wiener Meisterkurse organizate de Privat Konservatorium din Viena, sub îndrumarea maestrului Salvador Mas Conde (2008) și la workshop-ul "The Roads of Romanticism", organizat de Academia de Muzică "Fr. Chopin" - Varșovia, sub îndrumarea maeștrilor Petru Andriesei și Marek Pijarowski (2006).

În perioada 2002-2007 dirijorul Constantin Adrian Grigore a participat la diferite concerte în sala "George Enescu" a UNMB, la pupitrul orchestrelor Universității Naționale de Muzică din București "Concerto", "Universitaria" și "Academica". Din 2006 este invitat la pupitrul diferitelor ansambluri ca: Orchestra de cameră R-20 Wroclaw - Polonia, orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" - Rm. Vâlcea, cea a Filarmonicii din Pitești, a Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, a Liceului de Muzică "George Enescu" - București și orchestra "Bucharest Symphonic Pops", în deschiderea concertului susținut în Piața Constituției din București de Al Bano Carissi și Montserrat Caballé.

Din 2009, flautistul Marian Ioan Olaru este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, după ce în perioada 1991 - 2009 a fost membru al Orchestrei Naționale Radio.

Aparițiile sale în calitate de solist-concertist sunt legate de Orchestra de Cameră Radio, de orchestrele Filarmonicilor "Oltenia" - Craiova, "Marea Neagră" - Constanța, "Ion Dumitrescu" - Râmnicu Vâlcea, "Dinu Lipatti" - Satu Mare, "Mihail Jora" - Bacău, "Moldova" - Iași.

Marian Ioan Olaru a fost invitat de orchestra Filarmonicii din Brașov să participe ca solist-concertist la un turneu în Italia, când a interpretat cu succes Fantezia Carmen de Georges Bizet/Francis Borne. În aceeași ipostază a fost solicitat și de orchestra Universității din Darmstadt pentru câteva concerte la Dramstadt, Wetzlar, Alassio și Bordighera.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.