ACUM:
13.00
Info buletin muzical
Știrile muzicale ale zilei.
Urmează: 13.05 Polifonii Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Apoi: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Evenimente Înapoi

'Le Roi Danse' - Seară barocă la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 18 Februarie 2015 , ora 10.15

O călătorie către cea mai elegantă și mai opulentă curte regală a barocului european - Curtea lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare - într-o perioadă de înflorire pentru toate artele, este ceea ce vă propune Orchestra de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 25 februarie (19.00), la Sala Radio.

Sub titlul Le Roi Danse (Regele dansează), referire la filmul regizorului belgian Gérard Corbiau, o frescă extrem de reușită a vieții artistice la Curtea Regelui Soare, vă veți bucura de o seară specială de muzică barocă, un tip de eveniment mai rar întâlnit pe scenele bucureștene, dar extrem de apreciat în țările vest europene. Veți asculta lucrări semnate cei mai cunoscuți compozitori ai vremii - Lully și Couperin, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio și a sopranei Rodica Vică și sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, care la doar 26 de ani este dirijor principal al Operei Naționale Române Iași și ocupă aceeași poziție și la Filarmonica din Sibiu, începând din stagiunea curentă.

De origine italiană, Lully - compozitorul oficial al Curții lui Ludovic al XIV-lea - a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, atât prin talentul său de curtean intrigant care știa să își atingă interesele, cât și prin arta sa de a cultiva pasiunea monarhului pentru arte și în special pentru dans și pentru muzică. Rareori se amintește faptul că supranumele de "Regele Soare" provine chiar de la unul dintre rolurile interpretate de tânărul Ludovic al XIV-lea, în Baletul Nopții.

Poziția privilegiată de care Lully s-a bucurat toată viața sa la Curte, i-a permis să inoveze îndrăzneț în genurile muzicale ale epocii, marcând astfel major evoluția ulterioară a domeniului. Lully era responsabilul Baletelor Curții și al ansamblului Les violons du Roi, orchestra care îl însoțea pe suveran în toate deplasările, considerată prima orchestră simfonică din istoria muzicii. De asemenea, Lully a avut o strânsă colaborare cu Molière și a creat pentru spectacolele acestuia dansuri, momente de muzică vocală și scene complexe și astfel au luat naștere așa-numitele balete-comedii. Lully a compus tragedii, opere combinate cu balet, balete în care a impus în lumea muzicală dansuri ca menuetul, gavotta și bourée-ul. A creat o formă de operă ce a devenit cunoscută drept tragédie lyrique, un pas important în dezvoltarea ulterioară a operei, în forma pe care o cunoaștem astăzi.

Veți asculta la Sala Radio partituri din compozițiile lui Lully: Armide, Ballet de la Nuit, Idylle sur la Paix, Le Bourgeois Gentilhomme ș.a.

François Couperin, cel de-al doilea compozitor ale cărui lucrări - La Sultanne, Les Nations, L'apotheose du Lully - le veți aprecia în concertul de la Sala Radio, a fost cel mai mare organist și clavecinist al epocii, în calitate de muzician al Regelui Ludovic al XIV-lea.

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcție. În anul 2012 a avut fericita ocazie de a colabora, pe scena lirică ieșeană, cu celebrul regizor Andrei Șerban la realizarea spectacolului Indiile galante. De asemenea, din stagiunea 2014-2015 este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu. Gabriel Bebeșelea a fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale.

În prezent, tânărul dirijor român urmează, în paralel cu activitatea dirijorală, studiile postuniversitare la Viena, la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Bursa oferită în 2011 de Universitatea Națională de Muzică din București i-a permis un stagiu de asistență la una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Desfășoară de asemenea o activitate susținută ca dirijor principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009 este dirijor și al Icon Arts Ensemble. S-a impus în viața muzicală odată cu dobândirea Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales - București, 2010.

Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti - Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.


Solistă invitată a multor opere și filarmonici atât din România, cât și din străinătate, Rodica Vică a debutat pe scena Operei Naționale București, în 2010 (la vârsta de 24 de ani), și de atunci a colaborat permanent cu această instituție.

Soprana a susținut numeroase concerte, spectacole și turnee în România și în străinătate: Franța, Luxemburg, Austria, Ungaria, Danemarca, Belgia, Germania și Japonia. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată la Opera Națională Română Iași să participe la unul dintre cele mai importante proiecte de operă din România: Indiile Galante (J.Ph. Rameau), în regia lui Andrei Șerban. În urma concursului Piccolo Festival del Friuli Venezia, Rodica Vică a obținut rolul Marchesa Lucinda din opera La Cecchina de N. Piccini, producție ce a fost prezentată în vara anului 2013 în numeroase orașe din Italia. Un an mai târziu, a debutat la Viena în rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de Mozart, în cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, iar în toamna aceluiași an a deschis Festivalul Internațional de Muzică Barocă din Varazdin (Croația), alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzică barocă - Accademia Bizantina.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe
www.radiorormaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.