ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Seara Mozart deschide anul 2015 pentru Orchestra Națională Radio!

Publicat: luni, 12 Ianuarie 2015 , ora 15.33

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că își compunea partiturile cu o naturalețe și o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspirație artistică cu adevărat divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viață a compus peste 600 de lucrări (41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian și orchestră, opere, sonate etc.) este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

Seara Mozart pe care vi-o propune la început de an Orchestra Națională Radio, se va desfășura sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor și Corurilor Radio, Tiberiu Soare, aplaudat nu numai în țară, ci și pe marile scene internaționale, cel mai recent succes de acest gen fiind concertul de Anul Nou dirijat la Baden Baden (Germania), eveniment susținut de soprana Angela Gheorghiu.

Concertul de la Sala Radio va debuta cu una dintre cele mai îndrăgite partituri lirice : Uvertura operei Nunta lui Figaro. Opera este considerată de alți mari compozitori, ca Wagner sau Brahms, o capodoperă a perfecțiunii muzicale. Figaro, Suzana, Contesa Rosina, Contele Almaviva, Cherubino, Bartolo ș.a., neuitatele personaje ale comediei spumoase create de Beaumarchais, prind viață în imaginația publicului prin sonoritatea inegalabilă, printr-un crescendo plin de viață al celebrei uverturi mozartiene.

Veți asculta de asemenea Concertul nr. 4 în re major pentru vioară și orchestră, compus de Mozart la vârsta de doar 19 ani, un moment la care în general tinerii abia ies din adolescență. Lucrarea reflectă implicit și performanțele extraordinare ale artistului ca violonist și solicită o mare virtuozitate tehnică din partea muzicienilor care o abordează. De această dată, veți asculta concertul în interpretarea Cristinei Anghelescu, solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio. Prezență activă pe toate scenele din România, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall - Moscova; Teatro Monumental y Auditorium - Madrid; Smetana Hall - Praga; St. John's Smith Square - Londra; Finlandia Hall - Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud etc.

Seara se va încheia cu Simfonia nr. 39, compusă de Mozart la 32 de ani, cu 3 ani înainte de trecerea sa în neființă, un moment marcat de dispariția prematură a fiicei sale Therese, de probleme materiale și de insuccesul la momentul respectiv al operei sale Don Giovanni, nefericire ce a determinat probabil alternări de stări emoționale în linia melodică a simfoniei.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe
www.radiorormaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.