ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

MOZART și BRAHMS și două piane 'de colecție' deschid anul 2015 la Sala Radio

Publicat: joi, 8 Ianuarie 2015 , ora 11.06

Sala Radio, care are privilegiul de a deține două piane noi, realizate de cei mai mari "manufacturieri" ai lumii - Steinway (fabrică a cărei poveste a început în New York, în 1853) și Bösendorfer (care realizează piane vieneze din 1828), își va pune în valoare cele două prețioase instrumente "bijuterie" în primul eveniment al anului 2015! Un recital cu doi dintre cei mai mari compozitori ai muzicii clasice, care au creat în aproape toate genurile epocii lor - MOZART și BRAHMS, partituri pentru două piane și doi artiști aflați în ipostaza maestru-discipol sunt elementele ce vor caracteriza seara muzicală la Sala Radio.

Miercuri, 14 ianuarie (19.00), iubitorii muzicii sunt invitați la recitalul oferit de pianista DANA BORȘAN - solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio - și TOMA POPOVICI, care s-a format sub îndrumarea partenerei sale de scenă!

În programul recitalului veți asculta partituri semnate de Mozart - Larghetto și Allegro (prezentate în varianta definitivată de Robert Levin) și Sonata pentru două piane în re major, cea din urmă fiind compusă de genialul Amadeus la 25 de ani. Repertoriul serii cuprinde de asemenea și Sonata pentru două piane în fa minor, creație a lui Brahms. Maestru romantic al formelor clasice, a cărui creație este cronologic încadrată în romantism, dar al cărui stil este în mod esențial influențat de clasicism, Brahms a compus în aproape toate formele muzicale, cu excepția genului liric și al baletului, multe dintre lucrările sale fiind astăzi interpretate pe toate meridianele lumii. Creația sa este definită de un puternic simț al ordinii, de o "arhitectură" riguroasă, motiv pentru care Brahms era adesea privit ca "cel mai clasic compozitor romantic".

DANA BORȘAN a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franța, Spania, Anglia, China, Franța, Norvegia ș.a. Este prezentă în fiecare stagiune și pe scenele filarmonicilor din țară. A apărut în peste 900 de concerte și recitaluri propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse.

TOMA POPOVICI a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, după care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universității din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum și Tong-Il Han. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezența la Festivalul Internațional George Enescu - 1998 și 2011, la Rockport Chamber Music Festival - 2007, Kneisel Hall Festival - 2001 și 2002, Yale University Norfolk Festival - 2003, Bucharest Music and Film Festival - 2008, 2009 și 2011, precum și prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoșani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, B-dul Eroilor, Calea Plevnei, B-dul Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.