Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 15 ianuarie 2019

Publicat: miercuri, 16 Ianuarie 2019 , ora 13.47

Primul recital al anului 2019 din cadrul seratelor de marți l-a avut invitat pe pianistul Cătălin Răducanu. În 15 ianuarie a adus în fața unui public numeros un program ambițios cuprinzând Preludiile op. 28 de Frédéric Chopin, suita "Tablouri într-o expoziție" de Modest Mussorgski și Sonatina pentru pian - o compoziție proprie. Pentru a patra oară pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român, cu programe solo sau în diverse formule camerale, Cătălin Răducanu a venit cu experiența evoluțiilor sale anterioare, a demonstrat că este un muzician matur cu o foarte bună tehnică pianistică. Mi-a plăcut tușeul cald din preludiile lui Frederic Chopin și tonul impetuos din tablourile lui Modest Musorgski, alegeri repertoriale despre care Cătălin Răducanu a precizat:

"A fost o alegere cam grea. Ambele lucrări sunt o piatră de încercare pentru un pianist. Tablourile le voi cânta la dizertație pentru că am o tematică rusească, iar preludiile am vrut să le fac demult pentru că te șlefuiesc foarte, foarte mult ca pianist. Ca să zic așa, cred că nici când o să ai 80 de ani nu o să reușești să le cânți cum trebuie. Chopin e cunoscut pentru mlădierea și pentru suplețea pe care le conferă tehnicii."

Că este un pianist experimentat dar și o prezență din ce în ce mai cunoscută în peisajul muzical o demonstrează interesul publicului aflat în număr mare la Ateneu, dar și ambiția lui Cătălin Răducanu de a se afișa cu programe de anvergură, dificile și, mai ales, bine finisate. În 15 ianuarie, Cătălin Răducanu și-a demonstrat și talentul de compozitor, interpretând o creație proprie, Sonatina pentru pian - o piesă cu sonorități de jazz, pe care le-am regăsit și în în bisul acordat, tânărul pianist improvizând pe un preludiu de Frederic Chopin:

"Mi-a venit pur și simplu întâmplător să o scriu. Prima parte am scris-o din liceu, partea a doua am făcut-o cred că vara trecută, iar partea a treia e cea mai proaspătă, de vreo trei săptămâni. Sincer, la început, pe preludii, am simțit un pic că nu reușeam foarte bine să-mi găsesc starea. Nu știu de ce. Am fost un pic surprins și mi-a venit destul de greu să mă adun și cred că, din păcate, s-a cam simțit asta la preludii, dar, ușor, ușor, am început să mă încălzesc."

O gândire muzicală bine conturată, combinată cu un ton expresiv și tumultuos a afișat Cătălin Răducanu, un muzician sensibil care își croiește cu pași inteligenți o viitoare carieră pianistică.

Reportaj realizat de Jeanine Costache