Arhivă : Cronici Înapoi

Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu continuă să scrie povestea de succes a muzicii clasice pentru următorii cinci ani

Publicat: vineri, 30 Noiembrie 2018 , ora 16.02


Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a câștigat dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, categoria Tezaur, în urma concursului organizat luni, 19 noiembrie 2018, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica "George Enescu".

Juriul concursului a fost format din Madălin Voicu, muzician și secretar de tat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, violoniștii Daniel Podlovschi și Varujan Cozighian, dirijorii Ilarion Ionescu-Galati si Iosif Ion Prunner, iar prestația violonistului a fost apreciată la superlativ.

Repertoriul de concurs a fost unul complex, ce a cuprins lucrari ca Sonata a III-a în caracter popular romanesc de George Enescu, Sonata Kreutzer de Beethoven, Concertele pentru vioara si orchestra de Johannes Brahms si Wolfgang Amadeus Mozart (nr. 3), Sonata a II-a si Partita a II-a de Johann Sebastian Bach, Capriciile 17 si 24 de Paganini, o adevărată provocare atât prin dificultatea lucrărilor din concurs dar și prin timpul alocat interpretării acestora, lucrări care pot constitui o adevărată serie de concerte.

Violonistul Alexandru Tomescu întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă, și, în plus, cu șansa de a continua să cânte pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, pentru următorii cinci ani.

"Este o onoare și o responsabilitate uriașă să știi că poți călca pe urmele marelui nostru violonist Ion Voicu. Vioara Stradivarius a devenit un simbol cultural național, a reusit să aducă numeroși oameni pentru prima oară în sala de concert și a schimbat în bine viețile a sute, poate mii de oameni datorită campaniilor umanitare și sociale promovate în cadrul Turneului Stradivarius. Mă bucur din toata inima că voi avea ocazia de a duce povestea mai departe în urmatorii cinci ani de prietenie cu acest instrument minunat." a declarat Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee, în Europa și Asia. De la vârsta de șase ani, a cântat acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. A studiat, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate trebuie menționate Concursul "Paganini" (Genova, 1995), Concursul "Marguerite Long - Jacques Thibaud" (Paris, 1999) și Concursul "George Enescu" (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasili Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. O parte din programele interpretate au fost înregistrate pe CD-uri și DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala sonatelor pentru vioară și pian de George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, Anotimpurile lui Piazzola și Balada - Un secol de muzică, ce propune un repertoriu exclusiv românesc.

Alexandru TOMESCU câștigă, pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023, vioara a fost folosită timp de patru decenii de Maestrul Ion Voicu.