Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Takuma Ishii - Recital în cadrul Concursului Enescu 2018

Publicat: vineri, 21 Septembrie 2018 , ora 10.19

În cadrul Concursului Internațional "George Enescu" a avut loc aseară, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, recitalul pianistului de origine japoneză Takuma Ishii. Laureat al ediției din 2016 a Concursului Enescu, în cadrul căreia a câștigat premiul al II-lea, pianistul în vârstă de 29 de ani, studiază în prezent la Universitatea de Muzică din Viena.

Takuma Ishii a interpretat, în prima parte a serii, Sonata KV 332 în Fa major de Wolfgang Amadeus Mozart și Sonata I op. 24 în fa diez minor de George Enescu.


În pauză, l-am întâlnit în sală pe pianistul Philippe Dinkel, membru al juriului Concursului George Enescu. Acesta s-a declarat mulțumit, atât de evoluția câștigătorului ediției precedente, cât și de nivelul concurenților ediției curente:

"A fort o plăcere să ascult din nou acest pianist foarte talentat. Mi-l amintesc de acum doi ani; am făcut parte din juriu când s-a numărat printre laureații concursului. Cred că a demonstrat că este capabil să realizeze ceea ce ne-am gândit și noi că ar putea realiza în urmă cu doi ani. În ceea ce privește Sonata de Enescu, pe care o consider o capodoperă, a interpretat-o cu o mare delicatețe și diversitate timbrală. Mi-a plăcut foarte mult!"


Cum apreciați nivelul concurenților de anul acesta?

Cred că nivelul este foarte ridicat, iar în ultima parte, cred că vom avea o misiune foarte dificilă. Există câțiva candidați extrem de talentați, pe care nu pot să îi numesc, desigur, în cazul cărora va trebui să ne folosim de propriile noastre sensibilități și standarde artistice pentru a putea alege. Însă sunt impresionat de nivelul general atât muzical, cât și tehnic. În comparație cu ediția precedentă, pot să remarc că țările asiatice sunt din ce în ce mai bine, chiar impresionant de bine reprezentate.

Poloneza nr. 5 de Chopin și Sonata în si minor de Liszt au fost alegerile lui Takuma Ishii pentru jumătatea secundă a programului, opusuri romantice care mi-au părut mai apropiate de personalitatea muzicianului.


Iată ce a declarat pianistul, la finalul serii:

A fost foarte emoționant, una dintre cele mai reușite experiențe pe care le-am avut! În urma câștigării unui premiu în cadrul Concursului Enescu, am susținut concerte în foarte multe țări: în Japonia, desigur, dar de asemenea, în Spania și Austria. Iar muzica lui Enescu evocă, pentru mine, spiritul românesc, pe care am încercat să îl înțeleg cât mai bine, prin studiul unor cărți, dar și prin vizitarea muzeului Enescu.


Reportaj realizat de Ana Diaconu