Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară la Ateneul Român - 30 ianuarie 2018

Publicat: miercuri, 31 Ianuarie 2018 , ora 14.29

Ella Bokor, Rafael Butaru și Iulian Ochescu sunt numele muzicienilor care alcătuiesc formația Ludens Piano Trio. Au atras în 30 ianuarie un public numeros la Sala mică a Ateneului Român înscriind în cadrul seratelor de marți un program atent lucrat, plin de culoare, sunet și emoții. Formația a luat ființă din dorința de a performa și de oferi publicului un repertoriu divers și inedit. Și recunoaștererile nu au întârziat să apară; Ludens Piano Trio a obținut în octombrie 2015 premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de Cameră de la Plovdiv. În primăvara anului 2017, cei trei muzicieni au susținut primul lor turneu național. Despre primele întâlniri muzicale și despre semnificația numelui "Ludens" a vorbit violonistul Rafael Butaru:

"Ella a fost cu inițiativa. După o repetiție, noi am programat un concert în care am cântat chiar Gaspar Cassado cu Elegia de Rahmaninov. Și cu numele… a fost prima dată o încercare nereușită de a ne numi ResonanTrio. A fost un joc de cuvinte, un T mare care, mă rog, n-a mers. Am fost la Festivalul SoNoRo, am cântat și singurul lucru care a fost de reproșat la toată prestația noastră în festival, din partea Dianei Ketler și a lui Răzvan Popovici, a fost numele. Și-atunci, am schimbat numele. Și noi cum suntem mai teatrali, mai copilași, mai puși pe șotii tot timpul, ne-am numit Ludens, de la joc, de la joacă."

Talentul, energia și originalitatea programelor le-am sesizat și aseară, prin cele două triouri de Beethoven și Gaspar Cassado cu un preamblu pianistic brahmsian susținut de pianistul Iulian Ochescu. Violonistul Rafael Butaru, violoncelista Ella Bokor și pianistul Iulian Ochescu formează un trio deja omogen, comunică foarte bine pe scenă, motiv pentru care caută nu numai perfecțiunea tehnică, dar și lucruri speciale în muzica fiecărui compozitor.

"Îmi face mare, mare onoare și mare plăcere să cânt de fiecare dată cu ei."

Cum este Ella?

"Fantastică! Este o persoană specială și o violoncelistă fantastică și poate este cea care ne leagă pe toți trei cu adevărat și cea care ne ajută să fim foarte închegați și foarte speciali ca formație camerală. Rafael e o persoană absolut extraordinară și un concertmaestru desăvârșit în primul rând, un coleg desăvârșit și cred că merită felicitat pentru absolut tot ce face și pentru toată cariera lui și pentru tot ce va face și de acum înainte."

"Iulian este unul dintre cei mai buni pianiști cu care eu am cântat chiar vreodată. E un muzician desăvârșit! Iar cu Ella… prima dată m-a îndrăgostit de sunetul ei. Are un timbru aparte, are o culoare specială pe violoncel."

Ela Bokor, Rafael Butaru și Iulian Ochescu sau Ludens Piano Trio au înscris în 30 ianuarie un recital pe gustul publicului, plin de culoare și emoție.

Reportaj realizat de Jeanine Costache