Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert de Ziua Națională a României și lansare de disc la Sala Radio

Publicat: luni, 4 Decembrie 2017 , ora 14.57

Vineri, 1 decembrie 2017, am sărbătorit Ziua Națională a României printr-un dublu eveniment ce a avut loc în ambianța Sălii Radio. Melomanii, prezenți de altfel într-un număr foarte mare, s-au bucurat, într-o primă parte a concertului, de sonoritățile celebrei Rapsodii române nr.1 de George Enescu, care a fost urmată de Concertul în la minor pentru pian și orchestră din creația lui Robert Schumann. În postura de protagonist l-am putut urmări pe pianistul Viniciu Moroianu, care a luat cuvântul și în cadrul evenimentului editorial găzduit de foaierul Sălii Radio, în pauza concertului:

"O inițiativă extrem de valoroasă a Editurii Casa Radio, pentru care Ștefan Costache și Monica Isăcescu alături de domnul Comandașu merită toată admirația și laudele noastre și sper să fie un început. Compact-discul conține și această Fantezie op.8, cel mai ambițios proiect componistic al lui Dinu Lipatti, o lucrare grandioasă pe care Lipatti a avut curajul s-o prezinte în fața breslei compozitorilor români. A intenționat să transforme această lucrare într-o simfonie și, din păcate, nu a mai avut vreme să se ocupe de această lucrare care a zăcut în uitare zeci de ani până când, în 1992, în urma gestului regretatului muzicolog Viorel Cosma de a-mi încredința partitura acestei fantezii, am readus-o în sala de concert."

Viniciu Moroianu semnează interpretarea Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti de pe cel mai recent disc realizat de Editura Casa Radio. Lansarea albumului "Dinu Lipatti - compozitor" a continuat seria de evenimente care își propun să aducă un omagiu marelui muzician, de la a cărui naștere s-au împlinit, în luna martie, 100 de ani. Au vorbit despre acest proiect discografic, alături de pianistul Viniciu Moroianu, colegii noștri Monica Isăcescu și Ștefan Costache:

"CD-ul a fost realizat, evident, sub semnul Centenarului Lipatti, din inițiativa Editurii Casa Radio care a și concretizat această inițiativă, care are un profil aparte și unic, în premieră, prin faptul că oferă o perspectivă largă, o perspectivă corectă asupra diversității lui Dinu Lipatti - compozitorul și se aliniază unor realizări precum cea a Luizei Borac din 2012, cu un excelent dublu cd dedicat lucrărilor cu pian solo de Dinu Lipatti. De această dacă cred că a fost în premieră pusă pe compact disc Suita "Șătrarii" de Dinu Lipatti, o creație premiată cu un premiu Enescu la vârsta de 17 ani, în 1934, la care se adaugă lucrările de referință ale pianistului - Concertino în stil clasic, Sonatina pentru mâna stângă și fantezia op.8."

Simfonia a VII-a de Beethoven a fost propunerea muzicienilor din Orchestra Națională Radio și a dirijorului Vlad Conta pentru jumătatea secundă a serii, iar la final, pianistul Viniciu Moroianu a revenit alături de spectatori, în foaier, pentru a acorda autografe pe coperta discului "Dinu Lipatti - compozitor".

Este important de menționat faptul că inițiativele remarcabile prilejuite de aniversarea centenarului lui Dinu Lipatti nu se opresc aici, ci continuă chiar astăzi cu un concert-simpozion ce are ca temă descoperirile anului 2017 cu privire la activitatea și viața lui Dinu Lipatti. Una dintre surprize constă în proiectarea, în premieră românească, a primului film descoperit vreodată în care apare Dinu Lipatti, iar pe celelalte vă invităm să le descoperiți participând la evenimentul ce va avea loc în această seară de 4 decembrie, de la ora 18:00, la Muzeul Național "George Enescu".

Reportaj realizat de Ana Diaconu