Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Requiemul' verdian pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 7 Aprilie 2017 , ora 22.08

Categoric una dintre cele mai faimoase lucrări din istoria muzicii universale - Requiemul de Giuseppe Verdi a atras vineri, 7 aprilie 2017, la Sala Radio, un număr impresionant de melomani, concertul fiind sold-out cu multă vreme înainte de reprezentație.

"Am venit la concert pentru că este o lucrare foarte specială a lui Verdi, într-un stil unic; de fapt, sunt câteva recvieme foarte bune, printre care al lui, al lui Mozart. Iar Orchestra Radio îl face bine de ani de zile și are și o distribuție deosebită."

Cu Julien Salemkour la pupitrul dirijoral, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, au evoluat pe scena Studioului Mihail Jora având ca soliști patru artiști consacrați pe scenele lirice românești: soprana Irina Iordăchescu, mezzo-soprana Aura Twarowska, tenorul Cosmin Ifrim și basul Marius Boloș.

Publicul s-a bucurat să asculte această lucrare monumentală, de o frumusețe cu totul aparte - capodopera lui Verdi dedicată memoriei poetului și scriitorului Alessandro Manzoni.

"A fost o surpriză totală, dar plăcută. "

"M-a impresionat. Au cântat foarte bine soliștii, orchestra… sunt mulțumită, ca de obicei când vin aici."

"Dirijorul a impresionat… corul, soliștii… totul a fost într-adevăr o întâmpinare înainte de sărbătoarea Paștelui. Pentru că mai întâi de speranța spre mai bine este un moment de pioșenie, de aducere-aminte a tuturor care au fost și pe care i-am îndrăgit, pornind de la cei apropiați până la Verdi."

Concertul de la Sala Radio a fost comentat de criticul muzical Costin Popa:

"Messa da Requiem de Verdi - lucrare monumentală - a cunoscut în această seară o interpretare deosebit de valoroasă în primul rând prin dirijorul Julien Salemkour. A susținut împreună cu Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio o concepție deosebită a Messei verdiene, bineînțeles, susținut și de cei patru soliști - toți în formă foarte bună. Irina Iordăchescu - regina pianisimelor, Aura Twarowska - cu o culoare de voce extraordinar de frumoasă, Cosmin Ifrim - cu un Hostias de vis și Mariul Boloș - la fel, cu o culoare vocală deosebită, plin de energie și de implicare. Iată o seară care s-ar dori repetată oricând în formula aceasta."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie