Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. In memoriam Stelian Olariu

Publicat: luni, 30 Ianuarie 2017 , ora 14.22
În după-amiaza zilei de ieri (29 ianuarie 2017) s-a stins din viață Stelian Olariu - maestrul de cor al Operei Naționale din București. A pregătit peste 120 de titluri de operă, operetă și vocal-simfonic. A participat la peste 8000 de spectacole de operă numai la Opera Națională din București și a întreprins turnee în numeroase țări.

Iată care era viziunea artistică a maestrului:

"Am iubit foarte mult meseria pe care am făcut-o. Acest lucru cred că m-a ușurat foarte mult să pot trece anii. Că să știți că nu e glumă să treci 55 de ani. Sunt ani de mândrie pentru mine fiindcă au fost ani făcuți conștiincios, cu dragoste multă pentru muzica pe care am făcut-o și cu puțină pricepere."

A fost maestrul Stelian Olariu, din ultimul interviu realizat la Radio România Cultural de Sorina Goia.

Alături de domnia sa, în viața artistică au fost numeroși oameni importanți. Iată ce au avut câțiva dintre ei de spus:

Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale București: "În primul rând este o pierdere imensă pentru instituția noastră, pentru Opera Națională București. Păcat că marii artiști și oamenii minunați nu sunt nemuritori, pentru că veșnici rămân în sufletele noastre și a acelor generații pe care le-au format. Maestrul Olariu a însemnat foarte mult pentru mine. Probabil că domnia sa nici nu a știut că de 45 de ani de când, mică fiind, umblam pe holurile și pe scena operei și în sală admirând spectacolele de aici, pentru mine a însemnat un model de viață și un model ca artist. Din păcate, dânsul reprezintă probabil ultimul mare artist, în adevăratul sens al cuvântului, din generația de aur a Operei pe care eu am prins-o. De la domnia sa am învățat ce înseamnă dragostea de scenă și devoțiunea totală pentru meseriile pe care le purtam toți în suflet vizavi de scenă. A format generații nu numai în compartimentul pe care l-a condus, dar, vă spun, a fost un model de viață și un model artistic pentru mine. Mie nici în acest moment nu-mi vine să cred ca nu va reveni alături de noi."

Muzicologul Anca Florea: "Cei care au crescut și au trăit intrând aproape seară de seară în sala Operei bucureștene l-au întâlnit de fiecare dată și știau că fiecare reprezentație în care participa corul i se datora în acel segment care, de decenii, a fost cotat printre cele mai performante ansambluri la nivel internațional chiar. Invidiat, prin acea calitate specială, chiar și de directori ai marilor teatre lirice din lume. Stelian Olariu s-a confundat cu istoria Operei din București, iar noi, cei din sală, l-am apreciat la superlativ și, sigur, l-am ovaționat de fiecare dată, știind câtă pasiune, câtă dăruire, câtă muncă incredibilă a depus până-n ultima clipă a vieții sale."

Tenorul Ionel Voineag: "Mi-e foarte greu să vorbesc despre un asemenea mare artist, o legendă vie. Chiar dacă a plecat dintre noi, va rămâne o legendă vie și veșnică a Operei din București. A murit dirijând. A plecat dintre noi regretat de toată lumea. Cred că a plecat și trist. Îl vom regreta și ne vom aduce aminte de el. Cred că va fi un adevărat model pentru toți care încearcă să mai pătrundă în această minunată lume a operei. Dumnezeu să-l odihnească!"

Muzicologul Grigore Constantinescu: "Cu mare tristețe ne despărțim de maestrul Stelian Olariu, nume de glorie al artei muzicale naționale, a cărui existență s-a desfășurat sub o singură arcadă-idee - timp de jumătate de secol maestrul dirijor al coralei Operei Naționale București. Nu de puține ori, am avut prilejul să vorbesc cu marele artist despre realizările sale, despre succesele sale. Ca înfățișare și comportament, în conversație apărea blând și cumpănit. Răspunsurile sale erau clare, exacte și expresive. Tot latura umană dezvăluie în căutătura ochilor săi sfredelitori un avertisment care tăinuiește asprime, o controlată exigentă dincolo de care nu se poate trece. Colaboratorii săi știu aceasta. Blând și pretențios, Stelian Olariu a cântărit mereu modul în care se impune, se poate face ascultat de un om sau de mulțimea umană a unui cor de proporții ample."

Dirijorul Daniel Jinga, discipolul maestrului la Opera Națională din București: "Este unul dintre titanii secolului XX în materie de dirijat coral. Este cel care a dirijat 55 de ani neîntrerupt Corul Operei Naționale din București. Știm cu toții că genul coral de operă este un gen diferit; maestrul Olariu l-a stăpânit în mod desăvârșit. A ridicat la grad de excelență genul coral de operă și a făcut din Corul Operei Naționale din București unul dintre cele mai bune coruri din lume. A cultivat o sonoritate plină, o sonoritate potrivită genului de operă. Iubea opera. Pe lângă toate aceste realizări, pentru mine a însemnat un drum în viață, o redirecționare a carierei, pentru că eu înainte să-l cunosc făceam cor de cameră a capela. Mi-a explicat ce înseamnă genul coral de operă, a avut grijă să învăț în liniște toate secretele acestei meserii, pentru că dânsul nu a avut parte de lucrul acesta și-mi tot spunea mereu că s-a trezit singur atunci când a trebuit să preia Corul Operei și mi-a zis că pentru mine nu-și dorește acest lucru. A știut să mă facă să mă simt coleg, deși eram discipol. Avea o eleganță, o delicatețe în a da sfaturi și în a povesti… Te făcea să crezi că alegi tu calea pe care să mergi. Vorbim despre un om care și-a dedicat întreaga viață corului de operă și a făcut-o la nivelul maxim."

Radu Mihalache