Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Vibrate Festival! la Brașov

Publicat: vineri, 24 Iunie 2016 , ora 12.32

Început duminica trecută, în 19 iunie 2016, Festivalul Vibrate! continuă la Brașov până în 26 iunie, reunind timp de o săptămână în acest splendid oraș încărcat de istorie câțiva dintre cei mai buni tineri interpreți din lume în acest moment. Toți au în comun prietenia cu violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, directorul festivalului, pe care l-au cunoscut în timpul studiilor de la Royal College of Music din Londra. Irina Cristina Vasilescu este prezentă la Brașov începând din această joi, 23 iunie, și ne ține la curent cu evenimentele festivalului de muzică de cameră și arte a cărui temă este anul acest ”Aerul”:

Într-una dintre schițele ei, Împreună, dar despărțiți, Virgina Woolf scrie despre imposibilitatea stabilirii unei punți de comunicare între două persoane care au, totuși, în comun, ceva semnificativ; sentimentul lor de apropiere este însă volatil, fiecare dintre cei doi revenind rapid la propria singurătate, separat, indiferent față de celălalt. Cu riscul de a cădea în dramatism trebuie să recunosc că acesta este unul dintre gândurile pe care le-am avut ieri seară, 23 iunie 2016, urmărind recitalul propus de Duo-ul de pian Francoise-Green. De fapt, pornind de la schița lui Woolf, pe care o citisem întâmplător în tren, în drum spre Brașov, orașul în care se derulează Festivalul Vibrate, am ajuns - a câta oară? - la concluzia că muzica este una dintre puținele arte în care cei implicați pot comunica în adevăratul sens al cuvântului, dincolo de barierele limbajului verbal.

Sigur, și între muzicieni se stabilesc cele mai diverse relații, nu sunt puțini cei care cântă împreună dar sunt despărțiți, însă mi-a fost clar că pianiștii Antoine Francoise și Robin Green, care evoluează împreună în această formulă foarte intimă de pian la patru mâini din 2008, sunt legați de o afinitate specială. S-au cunoscut la Royal College of Music din Londra, Antoine fiind și compozitor, iar Robin dirijor, au studiat cu personalități ale lumii muzicale, iar eforturile lor comune și talentul le-au fost recompensate cu diverse distincții - între ele Premiul I la Concursul Nicati din Elveția, în 2011.

La Brașov cei doi au mai cântat și în serile precedente în Vibrate, Antoine Francoise fiind și membru al Cvartetului Mercury, care a prezentat luni, în 20 iunie, Cvartetul pentru sfârșitul timpului de Messiaen; iar Robin Green a mai cântat marți, în 21 iunie, împreună cu Shiry Rashkovsky, un opus de George Enecu - Konzertstück pentru violă și pian, pe care l-au reluat ieri seară la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, în fața unei săli arhipline.

Programul anunțat conținea Sonata în Fa major K 497 de Wolfgang Amadeus Mozart - cântată cu accente dramatice și romantice, dar de bun gust, premiera românească a piesei Imago, lucrare comandată de Duo-ul Francoise-Green compozitorului Vlad Maistorovici, celebra Fantezie în fa minor D. 940 de Franz Schubert și, presărate între acestea - corale de Bach transcrise pentru pian la patru mâini de Gyorgy Kurtag și opusuri originale semnate de Kurtag -"Jocuri" și "Încă o voce din depărtare". Bonus - piesa 88 a lui Jonny Greenwood, compozitor, chitarist al formației Radiohead și prieten al lui Antoine Francoise, împreună cu care a scris acest opus ce folosește tehnici moderne și mijloace minimale, majoritatea în afara claviaturii pianului, pentru a crea de multe ori stări ritmate de agresivitate, violență, în clustere și glissando-uri, sfârșind într-un moment de reculegere în care revenirea pe claviatură sună extrem de straniu după călătoria în afara ei. Asemănătoare ca mijloace, deși într-o cu totul altă concepție, este Imago a lui Vlad Maistorovici, în care autorul explorează nenumăratele fațete ale unei serii de acorduri, piesa putând fi receptată și în chip de coral deconstruit.

Antoine Francoise și Robin Green au lansat anul acesta la casa elvețiană Claves CD-ul Games, Chorales and Fantasy, imprimând muzică de Bach, Kurtag și Schubert - un disc excelent, pe care tocmai l-am parcurs, și pe care sper să aveți și dvs. ocazia să îl ascultați cât de curând la RRM.

În 24 iunie, în cea de-a șasea zi a Festivalului Vibrate, aflat la ediția cu numărul doi, ascultăm rock cameral într-un concert ce stă sub genericul Queen Classics by Vlad Maistorovici, faimoasa trupă engleză fiind preferata lui Vlad, directorul festivalului, încă din copilărie.