Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Pianul călător la Sala Radio

Publicat: joi, 7 Aprilie 2016 , ora 10.04


Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, are loc în perioada 24 martie - 21 mai, în 19 localități din țară și la Chișinău. În seara de 6 aprilie, pianistul Horia Mihail a susținut un recital extraordinar la Sala Radio din București, un loc important pentru solist, de fiecare dată emoționat de întâlnirea cu numerosul și exigentul public bucureștean.


Pianul călător a ajuns la București. Horia Mihail urcă pe scena Sălii Radio și continuă povestea începută în urmă cu șase ani.

"De ce Chopin? Am fost întrebat de foarte multe ori. N-am dat un răspuns pertinent, cred eu, până acum. Am luat o decizie însă subită, e adevărat. Cu mai mult de un an în urmă am zis că anul 2016 va fi anul Chopin. Și să știți că bine am făcut, fiindcă am descoperit foarte multă muzică de o calitate, o frumusețe absolut încântătoare. Vă propun lectura unor miniaturi ce cuprind o muzică de o frumusețe și o ingeniozitate aparte."

Așadar, romantic exclusiv - Chopin. În program - mazurci, nocturne, valsuri, balade.

"Voi începe cu un set de mazurci op.17. Sunt patru mazurci: prima - vivo rizoluto, apoi lento ma non tropo, a treia - legato assai, iar finalul, din nou, lento ma non tropo."

Caracteristica mazurcilor este repetitivitatea, spune Horia Mihai. În mod repetitiv a sunat și un telefon în timpul recitalului.

"Mergem mai departe, însă am marea rugăminte, dacă este posibil, să puneți pe silent telefoanele mobile… cei care n-au făcut-o deja, deoarece mi-e mult mai greu să cânt direct pentru inimile dumneavoastră dacă se întâmplă aceste mici incidente. Mulțumesc."

Acum, că toate telefoanele sunt închise, călătoria muzicală poate continua…

"Voi cânta două nocturne, însă, între ele, o piesă pe care am cântat-o în copilărie."

Spre finalul recitalului, Horia Mihail a interpretat două valsuri, care, spune pianistul, nu puteau lipsi…

"Chopin a scris multe valsuri, destinate exclusiv concertelor; nu se dansează spre deosebire de valsurile vieneze. Așadar, valsurile op.34 nr.2 și nr.3 - primul, lent, al doilea, mai puțin."

"Voi încheia acest program cu a patra baladă; Chopin a inventat acest gen, se spune."

Dorina Călin