Arhivă : Cronici Înapoi

Muzica lui Enescu interpretată pe Stradivarius - la Gara de Nord

Publicat: joi, 23 Aprilie 2015 , ora 16.25
Violonistul Alexandru Tomescu a fost astăzi, 23 aprilie 2015, protagonistul unui recital inedit, găzduit de... Gara de Nord. Manifestarea a avut loc cu prilejul Zilei Feroviarilor, sărbătorită din 1999 la această dată.

Prima administrație feroviară de stat din România a luat naștere în 23 aprilie 1880, printr-un decret semnat de Principele României Carol I și I. C. Brătianu. În anul 1999, la inițiativa Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR' - SA, Ziua Feroviarilor devine, prin hotarâre de guvern, zi festivă.

Pentru a marca această sărbătoare, Gara de Nord din Capitală, s-a transformat, vreme de jumătate de ceas, din cea mai importanta stație de cale ferată într-o locație culturală, animată de muzica lui George Enescu, interpretată de Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.


- O idee grozavă. Tot am auzit de Alexandru Tomescu și n-am avut posibilitatea să-l văd la un concert și chiar sunt încântată. Ne scoate din monotonia asta cotidiană. Este nemaipomenit. Este lăudabilă ideea.

Recitalul a avut o dublă semnificație, Alexandru Tomescu anunțând cu această ocazie și startul Turneului Internațional Stradivarius, care în 2015 va sta sub semnul marelui George Enescu. Despre prezența de astăzi în Gara de Nord, violonistul Alexandru Tomescu a declarat:

Gara de Nord e un loc care îmi este foarte familiar, crescând în cartierul Gării de Nord, toate sunetele care însoțesc deplasările trenurilor mi-au fost mai mult decât cunoscute, așa că eu mă simt cumva ca acasă aici. Am fost foarte surprins să văd că eram chiar așteptat. Am ales să cânt o piesă care îmi este foarte dragă și anume "Lăutarul" de George Enescu, alegerea nu este întâmplătoare, întrucât săptămâna viitoare voi porni într-un turneu cu totul ieșit din comun care se va numi Stradivarius-Enescu Experience, un turneu în care voi cânta toate lucrările pentru vioară și pian ale lui George Enescu împreună cu pianistul Eduard Kuntz și acest Lăutar este piesa de deschidere a turneului. O altă piesă preferată a lui George Enescu și anume Preludiu în Mi major din Partita a III-a de Johann Sebastian Bach și am încheiat cu o piesă care iarăși făcea parte din repertoriul lui George Enescu, e vorba despre Capriciul nr. 16 de Niccolo Paganini. Niște alegeri de repertoriu care pot sta cu ușurință în picioare pe orice scenă de concert și pe care eu nu le-am considerat a fi improprii pentru publicul prezent în număr foarte mare aici în Gara de Nord.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie