Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea Regală a continuat la Ateneul Român

Publicat: duminică, 8 Februarie 2015 , ora 19.40

Ateneul Român a fost, la sfârșitul săptămânii, gazda celei de-a doua manifestări din cadrul Stagiunii Regale. Detalii ne oferă Lucian Haralambie:

Prospețime, fantezie, culoare și versatilitate - sunt cuvintele care descriu cel mai bine muzicienii care au evoluat sâmbătă seară pe scena Sălii Mari a Ateneului Român. Camerata Regală, condusă de Horia Andreescu, a propus în deschiderea celui de-al doilea concert din Stagiunea Regală două opusuri de Wolfgang Amadeus Mozart.

După Divertismentul numărul 3 în Fa major a fost rândul solistului acestui concert, pianistul Alexander Krichel, câștigător al premiului Echo Klassik pentru debut, să strălucească în Concertul nr. 12 scris de marele clasic vienez.

"E un băiat excepțional. Îl cunosc de la 15 ani. Știu cât a studiat și cât a muncit să ajungă aici. Ere un talent deosebit."

"A fost vânt proaspăt, ceea ce demult n-am mai auzit. A făcut progrese uriașe și azi a ajuns la o culme la care, sincer să fiu, nu mă așteptam, dar uite că a ajuns. Sub bagheta domnului Andreescu, lucrurile au fost și mai spre explozie. A fost ceva deosebit."

Despre contactul cu publicul de la Ateneul Român pianistul a declarat:

"O întâlnire foarte caldă. Mi-a plăcut foarte mult și a fost și o reacție foarte frumoasă. După concert am văzut multă lume că le-a plăcut foarte mult. Colaborarea cu maestrul Andreescu și cu Camerata Regală a fost foarte bună, mi-a plăcut foarte mult. M-am simțit foarte bine. Am avut senzația că ideile mele muzicale se realizează și se respectă și că se ascultă ce vreau și eu să fac, ca solist, și m-am simțit foarte respectat și foarte bine."

Cvartetul nr. 14 "Fata și moartea" de Franz Schubert, într-o versiune pentru orchestră de cameră, a încheiat o nouă prestație de excepție a ansamblului condus de Horia Andreescu, mărturie stând aplauzele pentru Camerata Regală, ce au durat minute bune.

"Copiii sunt excepționali, frumoși și să dea Dumnezeu să fie un exemplu pentru ceilalți tineri care studiază muzica."

"Se vede că e o sincronizare, o armonie bună și un dirijor care-și face meseria și are o comunicare cu orchestra lui, fenomenală."