Arhivă : Cronici Înapoi

Cristina Basili, 'Voci de primăvară' și Wiener Jeunesse Orchester

Publicat: marți, 13 August 2013 , ora 15.00

Vineri, 9 august, Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii" 2013 - ediția a XIV-a a programat un recital cameral susținut de Cristina Basili - violoncel (Austria) acompaniată la pian de Marco Basili. Se poate vorbi din nou de muzică în familie, fiica, în vârstă de 19 ani, și tatăl evoluând într-un program minunat ce a alăturat câteva dintre cele mai grele lucrări pentru violoncel, sonatele op.102 nr.1 de Beethoven și op. 99 nr. 2 de Brahms, Sonata de Debussy și Suita pentru violoncel solo de Cassado. Elevă a celebrului violoncelist brazilian Antonio Meneses, Cristina Basili, prin ale cărei vene curge un amestec de sânge grecesc și austriac, a dat dovadă nu numai de virtuozitate, ci mai ales de o profundă cunoaștere și înțelegere a partiturii muzicale, deloc ușoară la nici unul dintre compozitorii abordați. Dacă acrobația tehnică nu mai uimește la vârste mici, a face cu adevărat muzică rămâne o șansă doar pentru cei foarte talentați. Cu siguranță, violoncelista Cristina Basili face parte dintre aceștia.

Recitalul cameral a căpătat o notă de originalitate prin încercarea de a uni muzica și imaginea. Paul Andrei Iordache a propus un montaj video care a fost proiectat pe un ecran amplasat în spatele interpreților. Fără a nega frumusețea imaginilor și originalitatea concepției filmice, mărturisesc totuși că, personal, aș fi dorit să ascult muzica fără adaosul vizual care, la Beethoven și mai ales la Brahms, uneori a deranjat audiția, distrăgând atenția de la o muzică genială, suficientă sieși.

La inițiativa Fundației culturale Bianca (Manoleanu n.n.), ediția din acest an a Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii" s-a îmbogățit cu un masterclass susținut de soprana Maria Diaconu și pianista Ursula Ruttimann din Geneva, două personalități impuse în circuitul vieții muzicale internaționale care au adus la Sinaia, în cursurile susținute la vila lui George Enescu de la Cumpătu, dragostea, experiența unor cariere strălucitoare, pasiunea și știința absolut necesare modelării vocilor tinere. La curs au participat 13 tineri cântăreți din China, Coreea, Cipru, Spania și România, studenți sau viitori studenți ai Universității Naționale de Muzică București. Centrul de greutate al cursurilor ce durează două săptămâni a fost stabilit în final, mai mult pe interpretarea artistică decât pe componenta tehnică. Și dacă vocile au fost foarte diferite calitativ sau ca stadiu de pregătire, amprenta celor două profesoare s-a făcut puternic simțită în felul de a cânta, a înțelege, de trăi și de a transmite muzica. Cei 13 cântăreți au evoluat într-un prim concert în Sala de muzică de la Castelul Peleș din Sinaia ( sâmbătă, 10 august) și vor cânta din nou în public, în după-amiaza zilei de 14 august la Centrul cultural "Aurel Stroe" din Bușteni. Am remarcat în mod deosebit evoluțiile sopranelor Stanca Maria Manoleanu și Maria Mirabela Popescu și a tenorului chinez Fang Shuang.

Duminică seara, am avut bucuria să ascultăm din nou în sala Cazinoului din Sinaia, Wiener Jeunesse Orchester dirijată Herbert Bock într-un program ambițios alcătuit din Gustav Mahler -"Blumine" Movement, Wolfgang Sauseng - Patru cântece pentru bariton și orchestră p.a. solist baritonul Dominik Koninger din Berlin și Anton Bruckner - Simfonia nr.7, WAB 107. Am avut în față un ansamblu de cca. 100 de persoane, instrumentiști de mare calitate cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani. Formată la școala muzicală austriacă, orchestra dă o atenție deosebită rafinamentului în interpretare, abordând o manieră flexibilă și colorată de a face muzică. Repertoriul este ales pe măsura acestor intenții și chiar dacă Simfonia lui Bruckner, lucrare ce durează peste o oră, s-a dovedit, ca înțelegere și interpretare, puțin cam grea pentru tinerețea și experiența de viață a orchestrei, nu avem ce reproșa redării partiturii din punct de vedere tehnic și nici ca intenție artistică.

Aș dori să evidențiez evoluția cu totul excepțională a tânărului bariton german Dominik Koninger într-o primă audiție, lucrareaPatru cântece pentru bariton și orchestră scrisă de compozitorul contemporan Wolfgang Sauseng pe versurile a patru poeți, unul dintre ei fiind Paul Celane.

S-a încheiat doar prima săptămană din Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii" ediția 2013. Concertele și recitalurile continuă până în data de 20 august. Vor putea fi ascultați la Sinaia Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Maruxa Llorente, Cristian Ifrim, Dorin Marc, Marin Cazacu, Valentina Prunaru, Andrei Licareț. Concertul de închidere va fi susținut de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei.

Cristina Sârbu