Arhivă : Cronici Înapoi

Gala Premiilor Operelor Naționale la Iași

Publicat: luni, 3 Iunie 2013 , ora 16.03

Opera Națională Română Iași anunță cel mai grandios eveniment al scenelor lirice românești - Gala Premiilor Operelor Naționale.

Pentru prima dată în România, capitala Moldovei găzduiește sâmbătă, 8 iunie 2013, de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" Iași - GALA PREMIILOR OPERELOR NAȚIONALE - un eveniment cultural de excepție ce va fi preluat și transmis în direct de Radio România Cultural.

În cadrul manifestării vor fi acordate premii la 14 categorii de nominalizări precum: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist de balet, cea mai bună solistă de balet, cel mai bun spectacol din creația românească, premiul pentru concepția decorului, premiul pentru concepția costumelor, premiul pentru debut, cel mai bun spectacol pentru copii, cel mai bun coregraf, cel mai bun musical.

Pe lângă aceste distincții, se vor acorda unor mari artiști premii de excelență și pentru întreaga activitate, dar și premii speciale ale juriului. Acestea vor fi înmânate de personalități marcante ale culturii românești din țară și străinătate.

Gala premiilor operelor naționale poate fi considerat un Oscar al operelor, spune inițiatorul manifestării, Beatrice Rancea. Peste 4 miliarde de lei au fost alocate pentru gala care include 14 categorii de premii, mai precizează aceasta: "Avem 14 categorii. La toate categoriile avem nominalizări din operă. Pentru Cea mai bună solistă - Lăcrămioara Hrubaru-Roată; a cântat două roluri extraordinare pentru care este nominalizată - Casandra în Troiene și Zima în Le Souvage din Indiile galante. Roua Răuț care a făcut o performanță extraordinară în spectacolul D'ale carnavalului, în care nu numai că dansează, spune text și a fost foarte apreciată de juriu. Gabriel Bebeșelea este nominalizat pentru Cel mai bun dirijor, alături de David Crescenzi, care este tot dirijorul operei. Jean-Kristoff Bouton - este cel care interpretează două roluri extraordinare în Indiile galante și în Troiene. Marian Chirazi - pentru D'ale carnavalului. Doina Levintza - pentru costumele din Troiene. Domnul Ioan Tugearu - are două nominalizări pentru Cel mai bun coregraf și Cel mai bun spectacol creație românească; ne referim la D'ale carnavalului. Un debut, debutul este foarte important - Ana Maria Donose, pentru 6 roluri în această stagiune. Noi ne dorim să câștige cât mai mulți de-ai noștri, pentru că acestea sunt nominalizările și juriul va delibera… cu o oră înainte de spectacol vom ști cine va câștiga. Aceste gale vor fi numai la Iași. La anul vom avea ediția a doua. O să avem și invitați din străinătate. Evident că la ediția a doua o să fie mult mai amplă desfășurarea de forțe. Acum, așa cum am zis, pe repede, cred că am realizat un lucru extraordinar."

Sunt realizate 33 de statuete la un centru din Iași care colaborează și cu cei de la Los Angeles, mai precizează coordonatorul proiectului, Andrei Apreotesei: "Statueta este realizată după contopirea grafică a trei statuete pe care noi le avem în avanscenă, deci putem spune că autorii inițiali sunt cei doi frați austrieci care au construit teatrul. Ideea este în exclusivitate a doamnei Beatrice Rancea. Grafica este realizată de către Andrei Fărcășel, care este grafician la operă. Ea este realizată dintr-o rășină specială și acoperită cu un strat care conține cupru și aur. Așadar, într-o mică sau mare măsură, vom avea și niște aur pe ea. O muză care sper să ne inspire pe toți și pe toți cei care o vor primi ca să realizeze cât mai multe și mai bune spectacole și roluri. De ce două statuete de 2,5 metri? Fiindcă am găsit doi arlechini - arlechinii sunt acele bucăți de lemn dintre scenă și avanscenă și ne gândeam cu ce să le umplem. Și atunci ne-a venit ideea, de la Gala premiilor Oscar. Ei au avut multe statuete pe scenă, și am zis ca noi dacă nu putem face atâtea, măcar două să facem. Atunci, numai bine le-am găsit și locul și înălțimea potrivite."

În seara Galei, între premii, vor fi momente artistice, respectiv arii din Carmen, Aida, Traviata, Indiile galante. De asemenea, vor fi peste 200 de invitați, printre care și ministrul Culturii, Daniel Barbu, președintele UNITER - Ion Caramitru sau Marina Krilovici.

Reportaj realizat de Raluca Daria Diaconiuc