Arhivă : Cronici Înapoi

Mari interpreți sub cupola Ateneului Român: Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru

Publicat: luni, 30 August 2010 , ora 11.51

Sub titulatura „Mari interpreți, formații camerale și orchestre sub cupola Ateneului Român”, a avut loc în seara zilei de 25 august 2010 un nou recital în cadrul Seratelor Muzicale în București, susținut de pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru.

Programul a debutat cu Sonatina pentru vioară și pian de Antonin Dvorak, ultima lucrare camerală compusă în timpul sejurului compozitorului în America. Am remarcat încă de la primele acorduri sensibilitatea expresiei și a contrastelor tonale și tematice, dar și dialoguri și preluări de idei muzicale cu rolul de a unifica permanent contrucția sonoră.

A urmat Sonata a III-a pentru pian și vioară „în caracter popular românesc” de George Enescu, interpretată de Gabriel Croitoru pe vioara Guarneri „del Gesù” care a aparținut compozitorului. Bogăția ornamentală, intonația în sferturi de ton sau ritmul parlando-rubato au fost evidențiate perfect de sonoritatea viorii cunoscute și sub denumirea „Catedrala”. Am simțit într-adevăr acel plus emoțional pe care Gabriel Croitoru spera să-l transmită prin interpretarea Sonatei pe acest instrument. Iar Maestrul Valentin Gheorghiu s-a distins printr-o pătrundere profundă a fiecărei fraze muzicale, fiind în aceeași măsură solist și partener cameral.

Ultima lucrare din program a fost Sonata Kreutzer de Ludwig van Beethoven, o lucrare plină de energie, cu caracter concertant, în care fiecare dintre cei doi muzicieni a avut ocazia de a-și etala indiscutabila măiestrie interpretativă. Pe lângă evidente calități solistice, Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru ne-au demonstrat încă o dată faptul că sunt un duo solid, ce a câștigat prin experiență și dăruire acea unitate expresivă necesară oricărui ansamblu cameral. Mai mult decât atât, au fost din nou prieteni pe scenă, la fel ca în viața de zi cu zi.

Andreea Chiselev