Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Andrei Petrache

Publicat: vineri, 8 Decembrie 2023 , ora 10.30

Pianistul Andrei Petrache și trioul Amphitrio lansează două albume, Points și Seasons, printr-un concert care va avea loc duminică, 10 decembrie, ora 20:00, în clubul Expirat - Halele Carol. Andrei Petrache a studiat compoziția clasică cu Dan Dediu și dirijatul cu Cristian Mandeal, dar practică cu succes și jazz-ul. Mai multe detalii despre Andrei Petrache și muzica lui în interviul pe care i l-a acordat lui Viorel Grecu.


Duminică seara veți lansa două albume - Points și Seasons. Pare, la prima vedere cel puțin, un gest extravagant. Andrei Petrache, ne poți explica ce este cu cele două discuri care vor fi lansate oficial de duminica aceasta?

Sunt rezultatul ultimilor ani de muncă. Practic, primele idei au început în pandemie, în 2020, dar nu am avut până acum timpul, dispoziția și resursele să ne putem cu toții concentra să centralizăm toate ideile și să lansăm efectiv cele două materiale ca să rămână ca discuri și ca elemente disponibile publicului pe platformele de streaming.


Va fi un concert în care veți cânta piesele de pe albume, înțeleg, duminică în Clubul Expirat.

Da, vom cânta integral cele două albume, care nu sunt foarte lungi - au 30 de minunte aproximativ fiecare - plus încă două piese noi, încă nelansate. Vom avea și doi invitați speciali: Răzvan Florescu la vibrafon și Cătălin Milea la saxofon. Cu Cătălin Milea vom interpreta una dintre aceste piese extra, aflate în afara celor două albume.


Fiindcă ai amintit de invitați, să ne povestești puțin și despre cei doi membri de bază ai trio-ului tău, cu care colaborezi în Amphitrio.

Este vorba de Alexandru Marin, pe care toți muzicienii, mai ales din sfera jazz, îl știu ca Mike Alex, la contrabas și chitară bas, cu care când de mai bine de 6 ani (de la finalul liceului), și Philip Goron la tobe, cu care colaborăm mai de curând, el fiind ceva mai tânăr decât noi, dar ne bucurăm foarte mult că ne-am găsit în această formulă în sfârșit și că am putut clădi o variantă de trio stabilă.


Să spunem, pentru cei care nu vă cunosc, că sunteți cu toții foarte tineri. De fapt, de-abia în a treia decadă a vieții.

Da. Eu am 25 de ani și cu toții ne învârtim în jurul acelorași cifre, dar sperăm că materialul pe care îl lansăm spre public este unul de calitate și încercăm să dovedim că vârsta nu este neapărat un obstacol.


Ai un CV impresionant în domeniul muzicii clasice, ai o pregătire solidă în acest domeniu. Ce te-a atras să faci și jazz?

Licența și masterul pe care le-am absolvit sunt în compoziție clasică și cred că elementul de improvizație, elementul de compoziție în timp real din muzica de jazz este foarte strâns legat de procesul componistic în sine și cred că astfel a fost… și bifurcarea aceasta între compoziția de tip academic pe care o practic în continuare și această zonă de interpretare jazz. Cred că cele două converg.


În ce măsură este influențată muzica voastră de tradiția triourilor de jazz și de inovațiile mai recente, din ultimele decenii, gen Brad Mehldau sau
Esbjörn Svensson?

Influențele nordice mai noi au fost destul de intense mai ales în albumul Points (unul din cele două pe care le lansăm). Încercăm cumva să plecăm de la această moștenire enormă, tradiția trioului clasic de jazz care ne copleșește ca să fim sinceri, și să traducem ideile noastre, ideile mele ca și compozitor, idei noi, într-o sferă a jazz-ului contemporan cu elemente, într-adevăr, din spațiul nordic, un spațiu mai minimalist.


În încheiere, să ne spui despre cele două albume. Cei care vor să le asculte, care vor să la aibă, cum pot ajunge la ele?

Acum suntem în perioada de prelansare. Concertul, după cum ați spus, este duminică, pe 10 decembrie. Deocamdată, publicul poate asculta și cumpăra versiunea digitală a ambelor albume pe platforma Bandcamp - amphitrio.bandcamp.com. După aceea, le vom lansa și pe toate platformele de streaming. Vor fi disponibile pe Spotify, YouTube, Apple music ș.a.m.d. Și pregătim și versiunea fizică pentru doritorii unei grafici fizice pe un disc. Facem toate eforturile ca cele două CD-uri să fie disponibile chiar la concertul de lansare. Iar pentru perioada ce urmează sperăm să fie disponibile și în variante de vinil.

Interviu realizat de Viorel Grecu