Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Octavian Lup, invitatul săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2023 , ora 19.45

Orchestra "New Hope" fondată de violoncelistul Octavian Lup, alături de Corul "Preludiu - Voicu Enăchescu" și Corul BRD, va susține un concert caritabil duminică, 3 decembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român. Fondurile strânse vor ajunge în conturile Asociației Climb Again, care se ocupă de tinerii cu dificultăți fizice, care fac sport și dau un exemplu viu că nu există limite.

Octavian Lup ne-a oferit detalii despre eveniment într-un interviu acordat în direct prin telefon lui Gabriel Marica, miercuri, 29 noiembrie, la Perpetuum mobile.


Invitatul meu din această seară este violoncelistul Octavian Lup. Mă bucur să te reauzim la Radio România Muzical, Octavian!

Bună seara! Mulțumesc mult pentru invitație. Bucuria este de partea mea.


Știu că te afi în turneu cu Ansamblul Violoncellissimo, în Spania. Iată motivul pentru care nu te poți afla în studioul nostru. Sunt concerte dedicate Zilei Naționale a României. Iar a fost la Madrid, astăzi veți concerta la Barcelona, nu-i așa?

Așa este. Suntem într-o Barcelonă însorită, cu o temperatură foarte plăcută, astfel încât profităm puțin de vremea asta splendidă dar și de niște concerte cu adevărat speciale. Am avut un succes foarte mare ieri la Madrid și sperăm că și azi, la Barcelona, oamenii vor gusta și se vor bucura de muzica noastră.


Revii în țară pentru că, la sfârșitul săptămânii, tu și ansamblul pe care l-ai fondat, Orchestra New Hope, aveți un eveniment cu un titlu cel puțin incitant - Neînvinșii. Te rog să ne vorbești despre acest proiect caritabil!

Într-adevăr, va fi un concert special. Este vorba despre data de 3 decembrie, care este de fapt Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, unde noi am inițiat un proiect care are ca și scop o strângere de fonduri pentru Asociația Climb Again. Este o asociație care se ocupă de tinerii cu dificultăți fizice, care fac sport, care se cațără pe munți și care dau un exemplu viu că nu există limite. Și noi, cei de la New Hope, ne asemănăm cu ei în foarte multe privințe pentru că am făcut tot felul de proiecte out of the box și am mers cu muzica în spitale și în alte locuri neconvenționale, astfel încât... cine se-aseamănă, se-adună, cum se spune.

Nu mai puțin adevărat este că vom avea o companie foarte plăcută la acest concert. Mă refer la structura concertului. Îl vom avea ca și dirijor invitat pe maestrul David Crescenzi și vom avea alături de noi Corul BRD alături de Corul Preludiu. Iată, o rețetă extraordinară pentru că vor fi foarte, foarte mulți muzicieni pe scenă. Vor fi 70 de coriști și aproximativ 70 de orchestranți. Așadar, ne strângem energiile împreună și vom face cu adevărat ceva special pentru o cauză nobilă.


Corul Preludiu - Voicu Enăchescu și Corul BRD, dirijor Andrei Stănculescu. Tu, de obicei, dirijezi Orchestra New Hope, dar văd că ai predat pentru acest proiect bagheta maestrului David Crescenzi. Cum decurge colaborarea? Ce muzică veți cânta? La ce să se aștepte cei care vor veni duminică seară la Ateneul Român, la Sala Mare a Ateneului Român?

De fapt, bagheta îi aparține în totalitate maestrului Crescenzi. Eu sunt, de fapt, un violoncelist care are din când în când bucuria să dirijeze orchestra. Nu pot să spun că mă simt cu adevărat un dirijor încă, dar cine știe, nu-i niciodată prea târziu.

Acest concert va avea un repertoriu foarte divers. Vom cânta muzică de la preclasici, de la Bach, Handel și până la Ceaikovski, dar și până la muzică pop, muzică contemporană. Vom avea câteva transcripții ale lui Freddie Mercury, de exemplu. Va fi cu adevărat un meniu foarte divers. Există deja interes pentru acest concert și ne bucurăm că oamenii au înțeles despre ce e vorba și au început să cumpere bilete, dar mai avem câteva disponibile. Astfel, pe această cale, doresc să-i invit, din toată inima, pe toți ascultătorii Radio România Muzical, un post de radio pe care noi îl iubim cu toții, să vină la eveniment și să susțină alături de noi o cauză cu adevărat specială.


Să subliniem faptul că biletele cumpărate reprezintă în fapt donația pentru Asociația Climb Again. Un eveniment caritabil la care sunteți așteptați cu drag, dragi ascultători, mai ales pentru că îi ajutați pe cei care, iată, în ciuda sorții, nu se lasă învinși. Octavian, după concertul de duminică, de la Ateneul Român - un eveniment ce începe la ora 19.00 - tu, ca artist, ce concerte ai în program în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat?

Sunt multe concerte interesante care vor avea loc anul ce vine. În luna decembrie, mai am un concert pe 16, la Cluj. Va fi un concert foarte, foarte special. Va fi un concert integral Beethoven, cu instrumente istorice. Este vorba despre un fortepiano din 1820, pe care va cânta Aurelia Vișovan, partenera mea de scenă, și vom avea practic un concert Beethoven integral pe 16 decembrie, ziua de naștere a compozitorului, și toată lumea va fi invitată la petrecere. După care, sigur că în ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai... în fiecare lună va fi un concert cu câte o filarmonică de la noi din țară. Dar avem proiecte și cu New Hope, pentru că avem o stagiune la Ateneul Român, care se va desfășura din trei în trei luni cu câte un concert și vom avea invitați speciali. Așadar, invităm lumea să fie aproape de noi, să ne caute pe rețelele de socializare și să afle ce vom face. Le-am pregătit multe surprize.


Octavian Lup, drum bun spre casă și sper ca evenimentul vostru de duminică să miște cât mai multe conștiințe pentru că societatea civilă, civilizată, înseamnă grijă pentru semeni și, în special, pentru cei ce au mai multă nevoie. Mai avem mult până acolo în opinia mea, noi, românii, ca societate, dar contează că există astfel de inițiative ca a voastră, care pot să trezească la viață omenia și empatia, nu-i așa?

Da, și eu mă bucur din toată inima că Radio România Muzical, ca de fiecare dată, este aproape de oameni și, pe lângă excelența pe care o promovează, este aproape și de cauzele nobile. Așa că nu putem decât să vă fim recunoscători și să vă mărturisim că vă prețuim, vă ascultăm și suntem foarte bucuroși că putem avea astfel de parteneri.

Interviu realizat de Gabriel Marica