Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Daniela Vlădescu, managerul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța

Publicat: miercuri, 14 Iunie 2023 , ora 13.15


Doamnă Daniela Vlădescu, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, pe care-l conduceți din poziția de manager, revine anul acesta pe scena operei bucureștene cu o nouă reprezentație înscrisă în cadrul Bucharest Opera Festival, ediția a II-a. Cum apreciați importanța acestui eveniment?

Pentru teatrul nostru, și participarea de anul trecut cât și participarea de anul acesta reprezintă o mare onoare, pentru că ne-am numărat printre teatrele de spectacol liric importante din țară. Am prezentat alături de spectacole realizate de mari regizori și mari scenografi, interpretate de mari artiști lirici și am fost și noi pe lângă ei. Suntem un teatru care își realizează cu onoare toată misiunea și tot ce are de făcut pentru public. Titlurile noastre au fost cele mai noi pe care le-am prezentat și anul trecut, iar anul acesta este ultima noastră premieră, care este un spectacol nu numai de operă, dar este un spectacol de operă cu foarte mult balet; eu îl consider un spectacol de operă și balet, nu de operă cu balet.

Este o realizare foarte frumoasă a noastră, făcută cu multe, multe eforturi din partea teatrului. Dar consider că și anul acesta vom avea o imagine frumoasă prin prezența noastră la acest festival care este unul de foarte mare importanță și foarte îndrăzneț - până acum au mai existat festivaluri de operă, dar niciunul nu a avut o asemenea amploare, de a aduce spectacole integrale, zi de zi, pe scena Operei din București, o varietate de genuri de spectacol muzical-coregrafic. Așa că, pentru noi, este într-adevăr o bucurie de a veni acolo și este semnul că locul nostru este acolo.


Luni, pe data de 19 iunie, propuneți publicului opera "Pescuitorii de perle" de Georges Bizet. Regia îi aparține lui Ștefan Munteanu, iar coregrafia lui Horațiu Cherecheș.

Va fi sub bagheta maestrului Tiberiu Dragoș Oprea, iar pregătirea corului - maestrul de cor Adrian Stanache. Ne bucurăm de o distribuție care este 90% a teatrului nostru. Avem un singur invitat în distribuție, pe basul Daniel Pascariu de la București. Soliștii baletului sunt din baletul teatrului nostru. Orchestra este a noastră, corul este al nostru... este un spectacol al teatrului nostru. Costumele sunt realizate în atelierele noastre, decorurile - realizate la noi.


Cum decurge colaborarea cu Opera Națională din București?

Din punctul meu de vedere, atâta timp cât eu sunt un manager care apreciază ceea ce se întâmplă la Opera Națională din București - de acolo se vede care este nivelul spectacolului muzical-coregrafic din România și acolo se întâmplă lucruri extraordinare - sunt un fan al acestui teatru. Suntem în relații foarte bune cu toate instituțiile de același profil din țară.


Când va avea loc deschiderea stagiunii următoare și ce noutăți pregătiți pentru publicul constănțean?

Noi vom avea o stagiune estivală permanentă, pe care o vom susține în fața teatrului nostru, cu trei spectacole pe săptămână în weekend - diverse titluri de spectacole de divertisment muzical-coregrafic pentru publicul meloman, turiști și un pic doritori de viață elevată. Noi le oferim programe de gale de balet, divertismente muzical-coregrafice, cu muzică franțuzească, cu muzică din toate genurile, pe negative de orchestră sau cu orchestră... Deci, toate variantele posibile vor fi găsite în stagiunea noastră estivală, care se întâmplă în perioada 17 iunie - 17 septembrie.

Dar, în același timp, în 12 și 16 iulie, în zona Hunedoarei, unde se ține un festival de operă care se numește Opera Nights (la care noi am realizat, până acum, 8 stagiuni), vom prezenta la Hunedoara la castel, Deva, Orăștie, Brad și Petrila titlurile Traviata, Rigoletto, Carmina Burana, Trubadurul și Bărbierul din Sevilla. Acest festival este organizat de către Consiliul Județean Hunedoara și primăriile orașelor implicate cu multă atenție, cu mult drag și cu foarte, foarte multă implicare. Este un lucru extraordinar de frumos, iar noi am fost până acum cei favorizați și aleși să reprezentăm acest festival.

Interviu realizat de Sarah Natsis