Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Cristian Andriș

Publicat: marți, 16 Mai 2023 , ora 8.52

În această perioadă se desfășoară prima ediție a Turneului internațional 4 Seasons derulat de Romanian Chamber Orchestra, ce aduce în prim plan muzica de cameră în interpretarea unora dintre cei mai valoroși muzicieni români din țară și din străinătate. Mai multe informații aflăm de la violistul Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Cristian Andriș, lansați o nouă componentă a proiectului Romanian Chamber Orchestra și anume, muzica de cameră interpretată în formulă mai restrânsă de către muzicieni români din țară și din afară. Astfel, în perioada 13-23 mai se desfășoară ediția Spring a turneului internațional 4 Seasons. Despre ce este vorba mai exact și care este ideea acestui turneu?

În primul rând, în anul 2019 când am lansat proiectul Romanian Chamber Orchestra am dorit să mergem în toată lumea cu această orchestră care să prezentăm muzicienii români din țară și din diasporă care activează în cele mai bune ansambluri din Europa și din lume. Am observat însă faptul că această formulă orchestrală nu are capacitatea de a fi prezentă în toate locațiile în care noi ne-am fi dorit să mergem și datorită acestui fapt am gândit și o componentă de muzică de cameră prin care noi să fim mult mai flexibili, însă mesajul pe care îl transmitem să rămână unul identic. Astfel putem merge în săli de concerte mai mici în care această formulă orchestrală să reprezinte motto-ul nostru prin care noi spunem că muzicienii români și cultura română sunt unele dintre cele mai importante motoare pentru România în a se promova ca țară.


Cine sunt muzicienii care vor lua parte la acest prim turneu și cum au primit invitația de a participa la aceste evenimente?

Avem trei formule distincte. În prima formulă, care va concerta la Roma, îi avem pe Maria Marica, câștigătoarea premiului I la concursul internațional George Enescu din 2022, pe Andreea Octaviano Cogima, care este la Zurich, Mihai Cocea, care este prim violist la Bruxelles Philharmonic și Gabriel Faur, care este prim violoncelist la orchestra simfonică din Berna, Elveția. La Madrid, ni se alătură Liviu Morna, care este ajutor de concertmaestru la Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu din Barcelona din Barcelona, Cristina Alecu de la Valladolid, voi fi eu la violă alături de Mihai Cocea, care concertează și la Madrid, iar la violoncel se alătură Dragoș Bălan, prim violoncelist de la orchestra Simfonica de Madrid și Gabriel Faur, care va concerta și la Roma, iar la Porto și Lisabona vor fi din nou Maria Marica și Andreea Octaviano Cogima la vioară, eu voi fi la violă și la violoncel se va alătura Radu Sinaci, care este prim violoncelist la Orchestra de Cameră Radio.


Ce veți interpreta?

Avem un program foarte divers. Vom interpreta în primul rând, Basme populare românești de Bela Bartok, formulă de cvartet și Intermezzi de Enescu op. 12, vom interpreta partea I de Cvartetul de Verdi la Roma și la Madrid, pentru a avea ceva specific spaniol vom interpreta Turina - La Oracion del torero, Sextetul de Korngold, care este foarte rar interpretat și dorim să îl aduce la lumină, Sextetul de Dvorak, tot la Madrid. Nu în ultimul rând,la Porto și Lisabona vom avea același repertoriu ca la Roma.


Pentru cei care nu vor putea ajunge fizic la evenimente, vor putea urmări și online recitalurile?

Concertul de la Roma va fi live stream. Am publicat pe pagina de Facebook linkul la care acesta poate fi vizionat și invităm să facă acest lucru în număr cât mai mare.


Interviu realizat de Ioana Țintea