Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitatele săptămânii la Perpetuum Mobile: Larisa Zubcu, Directorul general al Sălii cu Orgă din Chișinău și Liliana Staicu, Manager Radio România Muzical și Directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România

Publicat: joi, 2 Decembrie 2021 , ora 14.28


Invitatele săptămânii la Perpetuum mobile sunt Larisa Zubcu - director la Sala de orgă din Chișinău, acolo unde activează Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova - și Liliana Staicu - directorul Radio România Muzical și al Orchestrelor și Corurilor Radio România, o voce a postului nostru care vă este foarte cunoscută.

Bine ați venit!

Liliana Staicu: Mulțumim, Gabi, pentru invitație!

Larisa Zubcu: Mulțumim!

O să încep cu oaspetele nostru, doamna Larisa Zubcu. Sunt curios să aflu, pentru ascultătorii noștri, care sunt sentimentele, care este starea de spirit a instrumentiștilor din Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova înaintea acestui concert special de Ziua României?

Larisa Zubcu: Spiritul este unul... și emoție, și responsabilitate și, totodată, de mare respect pentru ceea ce se va întâmpla astăzi, în primul rând că este sărbătoarea noastră, a tuturor românilor de pretutindeni. Sentimentul este unul de mare bucurie și de mare responsabilitate, mai cu seamă că în această seară se vor reuni două orchestre. E un lucru extraordinar de frumos!

Liliana Staicu: ... în premieră!

Larisa Zubcu: ... în premieră. Apropo, ne gândeam astăzi chiar cum să facem să vină deja Orchestra de Cameră Radio la Chișinău, dar asta vorbim mai târziu. Ne bucurăm că ne întâlnim și cu Andrei Ioniță, pe care-l iubim foarte mult. A fost de câteva ori la Chișinău, am colaborat și cunoaștem cum a început cariera lui și toate succesele. Și, bineînțeles, ne bucurăm de Gabriel Bebeșelea care, la fel, a colaborat cu Orchestra de Tineret din Chișinău, cu noi din păcate nu a colaborat până acum, dar, iată, astăzi se întâmplă acest lucru frumos.

Încă o dată, vreau să mulțumesc pe această cale doamnei Liliana Staicu pentru această invitație, care a fost o surpriză și care ne-a mobilizat într-un timp record să organizăm acest eveniment, să fim aici, de 1 Decembrie, la București.

Sincer să fiu, eu mă bucur foarte mult că sunteți aici! Liliana Staicu, te rog să ne spui cum s-a conturat acest proiect de eveniment special, această alianță artistică de Ziua României?

Liliana Staicu: A fost o idee care a pornit practic de la un dublu eveniment care se întâmplă astăzi. Serbăm Ziua Națională a României, dar, de asemenea, Radio România aniversează 10 ani de când a avut loc prima emisie a postului Radio Chișinău. Este un moment special pentru noi, au fost momente speciale și acum 10 ani și am dorit cumva să marcăm într-un mod aparte acest lucru și aceasta a fost prima idee care s-a conturat, să invităm la București în cadrul acestui concert câțiva dintre colegii noștri din Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova. M-am bucurat foarte tare că doamna Larisa Zubcu a răspuns imediat, cu cea mai mare deschidere și, așa cum spunea, într-un timp record, pentru că totul s-a întâmplat, practic, într-o săptămână și un pic, am reușit să ne reunim aici, la București. De luni au început repetițiile cu maestrul Bebeșelea și, de ieri,cu Andrei Ioniță. Este un concert special pentru noi și sper că și pentru public. Din păcate, sala este doar în proporție de 30% ocupată, dar asta nu-i împiedică pe cei de acasă să ne asculte și să ne și vadă.

Sigur că da! Va fi transmis în streaming live acest concert pe site-ul Radio România Muzical. Așadar, pe aceeași scenă, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova! Larisa Zubcu, cum ați fost primiți de colegii de aici, din radio?

Larisa Zubcu: Minunat! Pe mulți îi cunoaștem, cu domnul Daniel Manase am mai colaborat; a fost dumnealui la Chișinău și a dirijat două concerte cu orchestra noastră. Muzicienii se cunosc, corespondează, cu unii au și studiat la Conservator sau s-au întâlnit cu diverse ocazii. Lumea muzicienilor știți cum e... nu are hotare.

Impresii de la repetiții?

Larisa Zubcu: Ne-am simțit foarte bine. Parcă suntem... de fapt, chiar suntem acasă, ne simțim bine și, poate, undeva, deja avem o mică nostalgie că totul se termină în seara asta și trebuie să plecăm mâine acasă. Dar, cum ziceam, să ne gândim deja pentru anul viitor, să vină Orchestra de Cameră Radio la Chișinău.

Așadar, nu este un sfârșit, ci un început!

Larisa Zubcu: Așa este. Sperăm să fie așa.

Aș vrea să ne spuneți, în câteva cuvinte, câte ceva despre activitatea Orchestrei Naționale de Cameră din Republica Moldova. Știu că a fost de vreo trei ori la Festivalul Enescu.

Larisa Zubcu: Exact. De trei ori am fost la Festivalul Enescu. Orchestra a fost fondată în 1988 de un mare om al muzicii, Alfred Gherșfeld, care a emigrat după câțiva ani, dar a lăsat un lucru foarte frumos. Cineva spunea că dacă o țară are o orchestră de cameră, asta vorbește despre un alt nivel interpretativ. Și ne-am străduit toți anii ăștia deși au fost foarte multe probleme. Să reamintesc publicului că am apucat și timpurile când am trăit în Uniunea Sovietică. Atunci când am declarat independența și am devenit republică, toate formațiile s-au păstrat, toate teatrele... și asta este un lucru mare. Și, iată, de 33 de ani, orchestra activează în cadrul Instituției Sala cu orgă - este o instituție de concerte, instituție publică, inaugurată în 1978. Și, iată, pe parcursul anilor, s-a creat și o altă formație de care suntem mîndri, un cor de cameră căruia i s-a atribuit titlul de național pentru performanțele pe care le-a avut în ultimii ani. E un cor extraordinar! Poate că vom avea ocazia, într-un alt proiect, să unim două coruri, de ce nu? În cadrul instituției mai activează și soliști instrumentiști. Iar despre orchestră pot să spun că ea, pe parcursul acestor ani, a avut prilejul să colaboreze cu soliști, dirijori de mare valoare, a avut multe turnee. Ați menționat că orchestra a avut o mare onoare să participe la trei ediții ale Festivalului Internațional "George Enescu". Pentru noi asta a fost o mare onoare, mai cu seamă pentru că noi cunoaștem nivelul și greutatea acestui festival, și formațiile care vin și participă. Încercăm să menținem această formație, pentru că este una cu adevărat bună, ne mândrim. Toată lumea care vine și colaborează cu orchestra remarcă nivelul interpretativ și atitudinea serioasă. O să vedeți probabil astăzi, după concert, care este nivelul. În general, așa se întâmplă, după cum se zice că Dumnezeu le vede pe toate, vin cei mai buni muzicieni la Sala cu orgă; există un concurs și noi îi luăm pe cei mai buni, laureați ai concursurilor. Deci, formația este una bună și este și cunoscută și în România.

Așadar, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova - premisele pentru un real succes în această seară! De 20 de ani dumneavoastră conduceți Sala cu orgă. 110 ani împlinește clădirea în care funcționează, nu-i așa?

Larisa Zubcu: Da, noi activăm într-o clădire istorică, care a fost inițial construită pentru a fi o instituție bancară - deci, o fostă bancă orășenească. Temelia s-a pus la sfârșitul secolului XIX, iar instituția bancară a fost inaugurată în 1911 și a activat ca bancă orășenească până în anul 1974. Pe atunci, șeful partidului comunist avea două fiice, dintre care una absolvea Conservatorul Ceaikovski de la Moscova, la clasa de orgă. Dar în Chișinău nu exista nici o orgă, de concert mă refer. La biserica catolică exista una mică pentru servicii, însă o orgă de concert nu exista. Și-atunci, un grup de intelectuali a început să... mă rog, se zice că pentru fiică, dar s-a născut și ideea asta de a instala o orgă la Chișinău pentru diverse manifestări culturale, recitaluri ș.a.m.d. Și i-a plăcut ideea, primului secretar de partid de atunci și au început să caute un sediu potrivit, că nu poți instala o orgă oriunde. Și deoarece banca, acum, sala cu orgă, se află în inima orașului, lângă primărie, și are o arhitectură foarte impresionantă, în stil neoclasic, deși erau pe listă mai multe clădiri, cel mai mult le-a plăcut banca. A fost evacuată banca, li s-a găsit alt sediu, și clădirea s-a închis pentru patru ani să fie recondiționată pentru o instituție de concert. S-a construit scena, s-au adus mobile speciale, au fost invitați specialiști din St. Petersburg și au lucrat în aur, au poleit tavanul, și a fost procurat acest instrument din Cehia, de la Fabrica Rieger-Kloss, care din păcate acum nu mai confecționează instrumente.

Liliana Staicu: Este aceeași fabrică ce a confecționat și orga noastră din Sala Radio.

Larisa Zubcu: Da, minunat! Din păcate, de mai mulți ani nu mai confecționează. Ei s-au închis din cauză că cel mai mult lucru pentru Uniunea Sovietică. Toată Uniunea Sovietică are în dotare aceste instrumente de la fabrica Rieger-Kloss. Și, iată, a fost instalat acest instrument și are loc inaugurarea unei noi instituții de concert în 1978, unde fiica primului secretar, absolventă a Conservatorului Ceaikovski, a inaugurat cu un concert festiv, cu alți artiști cunoscuți. De-atunci, din 1978, la Chișinău s-a inaugurat o nouă instituție concertistică; i se mai spune Centrul Național de Muzică de Cameră și Orgă. După 10 ani, se formează o orchestră de cameră, după alți 10, un cor minunat...

Am vorbit despre trecut. Spuneți-ne ce concerte, ce activitate mai are în următoarea perioadă Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova!

Larisa Zubcu: Orchestra noastră prezintă 3-4 concerte pe lună. Acum, vom reveni din București și intrăm în repetiții, pregătim un concert de Crăciun, unde va fi prezentat un program Mozart. Se va interpreta Gloria de Vivaldi cu corul nostru. După care, pe 31 decembrie, este tradiție să prezentăm ultimul concert al anului. Avem noi norocul ăsta, Sala cu orgă. Așa a fost de la începuturi, când s-a deschis această instituție, iată, pe 31, prezentau concertul și a rămas tradiție. Deja publicul știe că pe 1 decembrie se pun în vânzare bilete și totdeauna este full... în 31, la ora 5, ca să reușim să mergem și acasă. După care, vom prezenta un concert de Ziua lui Mozart; în februarie avem câteva colaborări cu artiști din Germania, Coreea; în martie se ține Festivalul de muzică "Mărțișor" - probabil ați auzit de el, are peste 60 de ani. La Sala cu orgă are loc deja de 14 ani Festivalul "Johann Sebastian Bach", care este un proiect de succes la care ținem foarte mult. Concerte pascale în luna mai, mai multe concerte pentru copii în luna iunie. Se ține de mai mulți ani un festival, Nopțile pianistice, o colaborare foarte frumoasă cu Alianța Franceză. Și, iată, cam în stilul ăsta... avem foarte multe.

Liliana Staicu, te rog să ne spui ce se va petrece în această lună la Sala Radio? Știm că este o lună specială și toată perioada asta de un an și jumătate a fost extrem de dificilă și pentru viața muzicală.

Liliana Staicu: Din fericire, ne-am reîntors la o oarecare activitate predictibilă. Așa că, după acest concert, Orchestra de Cameră va reveni pe scenă pe 15 decembrie pentru un concert alături de Corul Academic Radio. Este pentru prima dată după foarte multă vreme când corul revine pe scenă. Vor interpreta un program integral Bach cu Magnificat, un concert pentru pian și orchestră cu Horia Mihail - solist și Prima suită de Johann Sebastian Bach. După care, vom reveni în prima parte a anului 2022 cu alte concerte speciale. Și noi, de asemenea, vom avea o activitate legată de câteva momente calendaristice importante.

Iar referitor la concertul de astă-seară, aș vrea să mai spun că toți cei care vor să ne urmărească și video pe site-ul Radio România Muzical, dar și pe oricare alt site Radio România va fi transmis live în video stream de la Sala Radio acest concert care sunt convinsă că va fi un succes.

Larisa Zubcu, Liliana Staicu - vă urez succes! Împreună cu ascultătorii Radio România Muzical sperăm într-un eveniment artistic de ținut minte și care să contribuie la patriotismul cultural de care avem nevoie. Astăzi, la Radio România Muzical, noi am numit această zi România Valorilor Muzicale. Vă mulțumesc pentru participare!

Interviu realizat de Gabriel Marica