Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianista Axia Marinescu
Axia Marinescu, ați lansat recent un disc la casa franceză Polymnie pe care ați inclus Sonata KV 331 în La major de Mozart, Klavierstücke op. 118 de Brahms și Caietul I al Imaginilor de Debussy. De ce v-ați oprit asupra acestor lucrări?
Este un CD care reunește un repertoriu eclectic în aparență, dar pe care noi am vrut să-l unificăm sub semnul trăirii interioare ca linie directoare. Este vorba, în concepția mea, despre un drum al căutării frumuseții interioare pe care fiecare dintre noi o posedăm, dar nu o conștientizăm întotdeauna. Iar cei trei compozitori, deși aparțin unor epoci diferite, se întâlnesc în elemente de limbaj comun din punct de vedere compozițional, structural, al imaginației sonore pe acest drum al căutării frumuseții interioare.
Discul poate fi găsit și în magazinele de specialitate din România sau doar pe platformele online?
Se poate comanda din România pentru că este disponibil în toate magazinele de specialitate în Franța, în Germania, în America și în Asia. Bineînțeles că se poate găsi și pe platformele de streaming: Spotify, Deezer, iTunes, Amazon.
Există ecouri în presa de specialitate franceză vizavi de apariția acestui disc?
Sigur că da. Am avut o campanie de prezentare acum două săptămâni pe canalul principal de radio al muzicii clasice în Franța - Radio Classique. CD-ul a fost inclus și printre cele patru apariții ale lunii septembrie în publicația La Musique du Nord, iar în urma concertului de lansare care a avut loc pe 5 octombrie - acum câteva zile - vor apărea câteva critici cât de curând.
Programul dumneavoastră de recitaluri cuprinde în următoarea perioadă apariții la Palatul Béhague - sediul Ambasadei României la Paris - pe 16 octombrie și la Mogoșoaia pe 28 octombrie. În recitalul din țară cred că ați inclus și secvențe de pe noul disc. E corect?
Da. Voi prezenta discul și în țară în cadrul acestui recital, însă voi face o combinație de program - cel de pe disc și alte piese adiacente. Voi prezenta și piese de Albeniz și Chopin. Deci, programul va fi din nou eclectic.