Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe Festivalul 'Toamna Muzicală Clujeană' - Interviu cu Marius Tabacu, directorul Filarmonicii 'Transilvania' din Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 13 Octombrie 2017 , ora 13.23
Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca prezintă de vineri, 13 octombrie și până în 28 octombrie 2017, cea de-a 51-a ediție a Festivalului Internațional "Toamna Muzicală Clujeană". Cu acest prilej, am stat de vorbă cu Marius Tabacu, directorul general al instituției organizatoare.


Începe deseară Festivalul "Toamna muzicală clujeană". Ce nouăți aduce această ediție cu numărul 51?

Fiecare festival aduce ceva nou fiindcă asta este menirea sa. De data aceasta, am decis împreună cu colegii mei să condensăm puțin timpul dedicat festivalului, potrivit dictonului latin "Non multa, sed multum". Vor fi două săptămâni intense de muzică - seara și concertul aproape. În ciuda faptului că eu nu obișnuiesc să scot în evidență anumite concerte fiindcă toate concertele pentru mine sunt foarte importante, de data aceasta voi face o excepție deoarece vom încheia festivalul cu un concert-spectacol mai puțin obișnuit în sălile de concerte, săli care nu au infrastructura unei săli de operă, și vom cânta "Aurul Rinului". Va fi parțial regizat, cu lumini, cu tot ce trebuie sau tot ce avem, tot ce putem. Am reușit să chemăm și au acceptat să vină artiști de renume, o mulțime de soliști de aici, din Cluj. Am reușit să facem rost de toate instrumentele pe care Wagner le-a scris în partitură și care nici măcar în țară nu există, așa că va fi un concert-spectacol foarte amplu, care sper să fie pe placul publicului.


Care sunt principalele evenimente și nume care figurează în programul acestor zile de festival?

Toate numele sunt importante și sunt principale. Pot să vă spun, de exemplu, concertele la care eu, dacă nu aș fi în poziția în care sunt, aș merge cu plăcere. Aș merge la recitalul de pian al lui Rémi Geniet, la concertul Cvartetului Arcadia care împreună cu alți colegi de-ai noștri vor cânta printre altele Octuorul de Enescu. Aș merge să văd Petrică și lupul, pe care-l facem într-un spectacol pentru copii, ceea ce iar este o premieră în cadrul festivalului. Aș merge, de exemplu, la concertul dirijat de Erina Yashima, care vine pentru prima oară în România împreună cu Marc Bouchkov… cele două săptămâni, aș merge aproape în fiecare seară la concert.


În final, aș vrea să vă rog să ne oferiți câteva detalii despre evenimentul din această seară.

Îl avem pe Mykola Diadiura, care este dirijorul principal al Operei din Kiev și pe Antonii Baryshevskyi, care este laureatul Concursului Arthur Rubinstein de anul trecut; el va cânta Concertul nr.3 de Prokofiev. În ultima parte a concertului vor fi cantata Aleksandr Nevski de Prokofiev. Sperăm că publicul va fi la înălțimea concertului.

Interviu realizat de Ana Diaconu