Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Organizatorii Festivalului de Muzică Veche - desfășurarea seriei până acum și planurile pentru ediția din 2018

Publicat: joi, 13 Iulie 2017 , ora 15.48
Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc este în plină desfășurare. Seria a debutat în 8 iulie 2017, iar până în prezent publicul s-a putut bucura de o serie de evenimente desfășurate pe scenele municipiului de reședință al județului Harghita. Organizatorii Festivalului de Muzică Veche - Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, și Filip Ignác, directorul artistic al seriei, au discutat despre ediția din acest an și ne-au oferit informații și despre viitorului festivalului:


Ferencz Angéla: Acest festival are un renume deja. A început în anul 1980 și asta ne obligă să păstrăm un nivel înalt. În acest an tematica a fost dată de aniversări - aniversarea reformei bisericești (500 de ani), cei 330 de ani trecuți de la moartea lui Johannes Caioni și cei 250 de ani de la moartea lui Georg Philipp Telemann și aniversarea compozitorului Claudio Monteverdi (450 de ani). Așa am conceput programul, împreună cu Filip Ignác, directorul artistic, și noi, Centrul Cultural Județean Harghita, din partea organizatorilor, am depus o muncă foarte complexă pentru a-i invita pe artișii din această ediție și pentru ca publicul să aibă acces la concerte de nivel înalt, pe care le oferim gratuit.


Cum a primit publicul până acum toată această serie de concerte?

F. A.: De fapt, nu ne așteptăm la mari surprize, fiindcă de fiecare dată sălile și curțile sunt pline. Deci, publicul așteaptă. Este un festival care aparține publicului din Miercurea Ciuc, publicul se identifică cu acest festival. Așteptăm în viitor să punem accent pe invitarea turiștilor din străinătate, festivalul să devină o destinație de turism cultural. Acesta este țelul nostru.

Filip Ignác: - Sâmbătă (8 iulie 2017) a fost concertul de deschidere. În cetate, dacă este plină, sunt în jur de 400 de oameni. A fost plin. Au avut loc două concerte, ambele legate de reforma protestantă. Duminică (9 iulie) a fost o zi dedicată lui Johannes Caioni, concerte la Lăzarea și o prelegere. Iar luni (10 iulie) publicul a ascultat o formație alcătuită din tineri, concertul Spiralis, tineri din Ungaria, România și Germania. Un concert foarte frumos, cu multe surprize, multe instrumente, unul mai special - dulcianul, care amintește de fagot. Marți (11 iulie), a avut loc concertul profesorilor și cursanților ai Academiei de Vară. Academia de Vară este deja la a X-a ediție în acest an și astfel că am sărbătorit momentul.


Ați vorbit despre direcțiile ediției din acest an a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc. Ce altceva propuneți până la final?

F. I.: Avem două concerte care nu se încadrează. Concertul din această seară (joi, 13 iulie), cu Le Musiciens de Saint-Julien, care cântă muzică irlandeză și concertul de închidere cu formația La Rossignol, cu dansuri și muzică italiană. Sperăm și vremea să fie tot așa, în stil italian, în cetate.


Ce pregătiți pentru ediția de anul viitor?

F. I.: Muzica spaniolă va fi tematica principală. După reforma protestantă, mergem exact pe partea opusă.


Și tot anul viitor, cum se va dezvolta Academia?

F. I.: Avem momentan 12 cursuri, 85 de cursanți. Am ajuns la limitele noastre și este o întrebare bună. Dacă ne mai extindem sau nu, dar nu dorim nicicum să fie în defavoarea calității. Păstrăm instrumentele care au fost pân acuma, eventual un curs-două, dacă mai încape, dar și acela deja forțează un pic posibilitățile. Dacă sunt foarte mulți e pericolul să nu mai putem oferi cursanților ceea ce își doresc. Un cursant cel puțin o dată pe zi are partea lui; profesorii lucrează cam 6,7,8 ore pe zi și dimineața și seara și fiind vorba de muzică sunt ore individuale. De aceea avem limitele mai reduse.


Festivalul încă este în desfășurare; mai sunt concerte până duminică, 16 iulie. Am să vă rog pe dumneavoastră să adresați o invitație publicului de a participa și la restul concertelor din această ediție.

F. A.: Urmează un weekend foarte bogat în concerte și merită să vină oamenii. Concerte în aer liber, în biserici și în incinte cu acustică bună. Avem și dans renascentist. Eu vă propun să ascultați Orchestra Barocă a Festivalului, care este un ansamblu special, alcătuit în perioada festivalului. Este un concert de excepție, în fiecare an. Avem pregătite concerte de o calitate foarte bună, cu o ambianță foarte bună.


Interviu realizat de Lucian Haralambie