ACUM:
19.00
Concertele Radio România Muzical
Înregistrări recente din fonoteca noastră.
Urmează: 20.30 Bucureștiul muzical de altădată Despre timpuri de altădată și muzica acelor vremi.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ramona Bădescu, PR al Filarmonicii 'Oltenia', despre aniversarea instituției craiovene

Publicat: luni, 24 Aprilie 2017 , ora 13.37

Săptămâna aceasta, Filarmonica Oltenia își așteaptă publicul la o serie de evenimente speciale. Detalii ne-a oferit Ramona Bădescu, PR al instituției craiovene.


Anul acesta, Filarmonica "Oltenia" împlinește 70 de ani de existență. Ce înseamnă această aniversare și ce va aduce ea pentru public?

Este vorba despre ziua istorică de 17 aprilie 1947, când regele Mihai I a promulgat legea prin care a luat ființă Orchestra Filarmonicii "Oltenia". Apoi, a doua zi, pe 18 aprilie, a avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice "Oltenia" recent înființate. Așadar, 70 de ani de activitate instituțională, pentru că noi deja funcționam ca societate filarmonică din anul 1904.

Cu această ocazie, am pregătit un mini-festival sub genericul "Zilele muzicale aniversare", în perioada 21-28 aprilie. Apoi, vom continua aceste evenimente luni, 24 aprilie cu un colocviu, "Filarmonica Oltenia ieri și azi", la ora 12.00. Marți îi invităm pe iubitorii vocii umane la un concert coral susținut de Corala Academică a Filarmonicii "Oltenia", dirijor Manuela Enache, la pian Corina Stănescu și la harpă Rozalia Pataki. Apoi, urmează o seară de muzică de cameră. Iată că diversificăm genurile muzicale abordate; un cvartete de corni format din Mihai Sîrbu, Ivan Gabriel Luca, Cătălin Constantin Grierosu și Marius Aftaragaci. Pe 27 aprilie avem "Ziua porților deschise", în care cei care doresc să cunoască mai îndeaproape instituția noastră pot participa la o repetiție a Corului sau Orchestrei Simfonice și, de asemenea, pot adresa întrebări legate de activitatea și istoria instituției noastre. Joi, 27 aprilie, "Întâlnirile AmiTea" cu dirijorul britanic Christopher Petrie și violonistul Gabriel Niță, angajat al Filarmonicii "Oltenia".

Iar vineri, vom încheia "Zilele aniversare muzicale" cu un concert simfonic; aceiași pe care i-am menționat înainte - Christopher Petrie și Gabriel Niță. Concertul va fi precedat de Festivitatea de acordare a diplomei de fidelitate pentru melomanii abonați ai Filarmonicii.

Interviu realizat de Radu Mihalache