Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo, laureat al Concursului Concertino Praga 2016

Publicat: vineri, 10 Iunie 2016 , ora 9.43

10 iunie 2016 - Radio România Muzical transmite în direct, de la ora 20.00, Gala laureaților Concursului "Concertino Praga", cea mai importantă competiție pentru tineri muzicieni derulată sub sigla Uniunii Europene de Radio.

Printre protagoniști: violoncelistul Cornelius Zirbo, deținător al premiului al II-lea la secțiunea violoncel. Cornelius Zirbo are 17 ani, a studiat la Cluj, iar acum este elev al Colegiului Național "Dinu Lipatti" din București.A fost propus și susținut în concurs de Radio România Muzical.


"Este o mare bucurie pentru mine că am fost selectat să fiu concurent pentru Concertino Praga. În acest sens, doresc să mulțumesc postului Radio România Muzical. Faptul că am luat premiu la acest concurs este o responsabilitate foarte mare, deoarece voi concerta în cadrul Galei câștigătorilor și va trebui să demonstrez că școala românească are potențial foarte mare și are un viitor.

Am început studiul violoncelului la dorința părinților, neștiind că mai târziu violoncelul va face parte din cariera mea. Am început la 9 ani la o școală de muzică. Mai târziu, m-am îndrăgostit de acest instrument. Drept urmare, am continuat studiile la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj, iar în prezent sunt elev la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", la clasa profesorului Octavian Lup.

Am participat de mic la diferite concursuri, mai importante sau mai puțin importante, iar cu timpul dificultatea acestor competiții s-a mărit.


Deci să înțelegem că acest Concertino Praga este, practic, până acum cel mai important la care ai concurat?

Așa este. Concertino Praga este până acum apogeul acestor competiții.


Știm cu toții că este un tip de competiție mai deosebit; nu te confrunți direct cu juriul, nu te confrunți decât cu exigențele unei înregistrări care este trimisă apoi juriului. Ceea ce urmează, gala, este din punct de vedere emoțional competiția adevărată. De ce Popper? De ce această lucrare?

Este o lucrare spectaculoasă, o lucrare care mi-au cerut s-o interpretez cei de la Praga alături de Orchestra Națională Radio din Praga. Este o lucrare care prezintă multe teme folclorice ungurești. Sunt convins că este o piesă care va ajunge la sufletul publicului.


Ai mai avut ocazia să cânți această lucrare cu orchestra sau măcar cu pianul?

Am cântat-o și cu pianul și cu orchestra de multe ori, da.


Ce înseamnă pentru un tânăr la vârsta ta, 17 ani, să te afli în fața unei orchestre în ipostază solistică?

Este o mare responsabilitate în primul rând, desigur emoții foarte mari, dar e o senzație incredibilă, o satisfacție foarte mare să cânți în postură de solist.

Interviuri realizate de Anca Ioana Andriescu