Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Vasile Cazan, directorul Filarmonicii din Târgu Mureș

Publicat: marți, 6 Octombrie 2015 , ora 9.00
Devenit o frumoasă tradiție a toamnei târg-mureșene, Festivalul Muzical Internațional «In memoriam Constantin Silvestri» ajunge în 2015 la o ediție aniversară, marcând 25 de ani de la înființare. Începând de joi, 8 octombrie și până la finalul lunii sunt programate 8 concerte și recitaluri camerale susținute de nume importante ale scenei românești și internaționale. Directorul Filarmonicii din Târgu Mureș, domnul Vasile Cazan, a povestit pentru Radio România Muzicat care sunt principalele repere ale acestei ediții.


În curând, peste două zile, începe cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Muzical Internațional "In memoriam Constantin Silvestri", ediție aniversară. Cu ce surprize veniți în acest an?

Sunt bucuros că ne abordați și că sunteți alături de noi ca de fiecare dată, dar acum în mod special pentru că discutăm, într-adevăr, despre o ediție aniversară a unui eveniment de excepție, care are loc la noi din 1990, și anume Festivalul Muzical Internațional "In memoriam Constantin Silvestri". Silvestri a fost elev al Conservatorului Municipal din Tg. Mureș. Sufletește a fost legat de noi și noi am rămas în continuare atașați de această valoare a culturii românești din secolul XX. Este un reper!

Sigur că atunci când vorbim despre surprize ne gândim la anumiți invitați de excepție pe care îi putem programa într-o ediție, mai ales cum este cea aniversară. Aș începe chiar cu începutul. Adică, poimâine, joi seară, de la ora 19.00, sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu Galați va evolua o mare personalitate artistică românească - actorul Florin Piersic. Pentru Târgu Mureș este o noutate, amândoi sunt niște repere artistice, fiecare în domeniul lui. Mă bucur de această oportunitate că, în sfârșit, maestrul Piersic va fi invitat de excepție pe scena de concerte a Filarmonicii Tg. Mureș. Este o concepție a maestrului Galați, de a da o altă formă, o altă viziune Suitei "Peer Gynt" de Edvard Grieg. Așadar, acești doi artiști de excepție sunt convins că o să demonstreze acum, la deschidere, niște lucruri extraordinar de spectaculoase.

Vor fi și alte momente foarte frumoase… În primul rând, sunt concertele mari, simfonice sau vocal-simfonice, care aduc pe scena noastră de concert artiști autohtoni de mare valoare dar și nume din alte șapte țări de pe mapamond - Ungaria, Germania, Franța, Israel, Argentina… Și să vedeți ce frumos se vor întâlni pe scena festivalului nostru doi artiști - unul din Rusia și unul din Ucraina. Renumitul violonist Valeryi Sokolov se întâlnește cu un pianist de excepție din Rusia - Mihail Sporov. Așadar, muzica ne unește și-i unește pe toți oamenii. Iată, în muzică, nu există diferențe de nici un fel.

Anul acesta comemorăm 70 de ani de la moartea compozitorului Bela Bartok. Avem un trio din Israel care, pe lângă lucrări de Bartok, va interpreta și alte lucrări dar, sunt bucuros că avem și artiști de valoare din țară și în capul listei, desigur că l-am pus pe maestrul Ilarion Ionescu Galați. Apoi, o altă familie de pianiști, care mereu ne-au onorat interpretând lucrări contemporane pe scena noastră de concerte; este vorba despre familia Manuela și Dragoș Mihăilescu. Vor interpreta și acum, într-o seară camerală, un recital la două piane.

Mă apropii de încheiere cu concertul vocal-simfonic de închidere al festivalului dirijat de Alexandre Myrat din Franța, care o aduce ca solistă pe pianista Várjon Dénes, de asemenea din Franța, pe scenă urcând în Missa Nelson de Haydn, cântăreți din țara noastră. Desigur, nu aș sări nici peste celelalte concerte, care sunt foarte importante, de exemplu, Fakhraddin Kerimov, un mare dirijor din Azerbaidjan care vine la noi.

Așadar, un program foarte variat al acestui festival, atractiv. Am punctat doar câteva dintre elementele care generează atâtea surprize și atâtea bucurii pe scena noastră de concerte.


Interviu realizat de Ioana Marghita